Читај ми!

Брнабић: Србија снажно подржава Берлински процес

Србија снажно подржава Берлински процес, не само у циљу економског развоја региона, већ и као идеју повезивања и уједињења Западног Балкана и његовог приближавања Европској унији, истакла је премијерка Ана Брнабић на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса. Немачка канцеларка Ангела Меркел нагласила је да је на Самиту разговарано о напретку региона на путу ка Европској унији и да је у сопственом интересу ЕУ да тај процес напредује и указала да је неопходно да се ради даље на стварању заједничког регионалног тржишта.

Немачка је била домаћин осмог Самита Берлинског процеса, који је одржан у виртуелном облику уз укључење представника земаља Западног Балкана, међу којима је била премијерка Ана Брнабић.

Брнабићева је захвалила немачкој канцеларки Ангели Меркел на снажној подршци и активном приступу регионалној сарадњи.

Захваљујући подршци Немачке и канцеларке Меркел, али и унутрашњим иницијативама представника Србије, Албаније и Северне Македоније, како је објаснила премијерка, имплементација Акционог плана омогућиће даље ширење економске и трговинске сарадње региона, што ће га уједно учинити привлачнијим за стране инвеститоре и убрзати економски раст, саопштила је Влада Србије.

Брнабићева је истакла да Србија снажно подржава Берлински процес, не само у циљу економског развоја региона, већ и као идеју повезивања и уједињења Западног Балкана и његовог приближавања Европској унији.

Закључила је да је подршка у региону била нарочито видљива кроз солидарност са суседима током пандемије и помоћ у вакцинама и медицинској опреми. 

Како је саопштено фокус самита био је на изградњи заједничког регионалног тржишта који се односи на четири темељне слободе: слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, за које је усвојен Акциони план у новембру прошле године, а од којег би регион имао посебне бенефите.

Речено да је саобраћајна и енергетска инфраструктура проширена током последњих година и повезана са саобраћајницама Европске уније, а похваљена је имплементација споразума о укидању накнада за роминг на Западном Балкану, која је почела са применом овог месеца.

Као важан пројекат процеса издвојенa је Регионалнa канцеларија за сарадњу младих (RYCO) у циљу повезивања и изградње разумевања и толеранције у региону. Похваљене су и активности Већа за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Секретаријата Средњоевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) за напоре у спровђењу Акционог плана за заједничко регионално тржиште, истиче се у саопштењу Владе Србије. 

Меркел: Напредак Западног Балкана на путу ка чланству је у интересу ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел нагласила је да је на Самиту разговарано о напретку региона на путу ка Европској унији и да је у сопственом интересу ЕУ да тај процес напредује и указала да је неопходно да се ради даље на стварању заједничког регионалног тржишта.

"Берлински процес, који смо започели пре седам година, показује да нам је поред процеса приближавања са циљем чланства у ЕУ стало да регион сарађује у фази у којој свака земља ради на свом европском путу", објаснила је Меркелова на конференцији за штампу.

Истакла је да се не ради само о питању важном за будућност земаља региона, већ је то и у интересу ЕУ да се процес приступања подстакне, омогући помирење, превазилажење подела.

Рекла је да је било много успеха у протеклим годинама, а као пример навела почетак примене споразума о укидању накнаде роминга, што је од користи за грађане.

Такође је поменула и размену ђака, као добар пример напретка.

Указала је да се ради на заједничком регионалном тржишту, где је већ остварен одређени успех, али још није постигнут договор о међусобном признавању диплома и омогућавању слободног путовања само уз личну карту.

Навела је и да је на скупу било је речи и о последицама пандемије и пружања помоћи земљама региона.

"Свесни смо да још има много проблема које треба превазићи, као што су дијалог Београда и Приштине, те и БиХ", рекла је она.

Нагласила је да је Немац Кристијан Шмит присуствовао данашњем састанк, и да ће он 1. августа започети свој мандат у БиХ као високи представник међународне заједнице.

Курц: ЕУ мора да испуни своја обећања

Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је на самиту да ЕУ мора да испуни своја обећања.

Нагласио је да Унија мора да појача своје ангажовање, имајући у виду фрустрацију због своје улоге на Западном Балкану.

"Морамо испунити наша обећања", рекао је Курц у вези пре свега неиспуњеног обећања отварања приступних преговора са Тираном и Скопљем.

Курц је изразио наду да ће доћи до напретка под председавањем Словеније.

Подржао је иницијативу словеначког премијера Јанеза Јанше о одржавању Самита ЕУ о Западном Балкану у октобру.

"Аустрија ће увек стајати на страни Западног Балкана", поручио је он.

ЕУ је, према његовим речима, потпуна тек када све земље Западног Балкана буду биле чланице ЕУ.

Лајен: Приоритет је убрзање проширења на Западни Балкан

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је на убрзање проширења Европске уније на Западни Балкан. 

"Наш први приоритет је да убрзамо агенду проширења широм региона и подржимо наше партнере са Западног Балкана у њиховом раду на спровођењу неопходних реформи за напредак на европском пут. Наше ангажовање са Западним Балканом превазилази и то, а Берлински процес је послужио као инкубатор многих иницијатива које су сада постале саставни део политике ЕУ према региону. Заједно смо поставили пут ка одрживијој, дигиталнијој и отпорнијој Европи", поручила је Фон дер Лајенова.

Брегу: Регионална сарадња ће превладати на темељима идеја

Регионална сарадња ће превладати на темељима њених идеја и идеала, а не на споровима и називима докумената, оценила је генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

"Знамо да ће економије региона бити конкурентне када то треба, сарађивати када се мора, а супротстављене, надамо се, само онда када је заиста неизбежно", рекла је Брегу.

Истакла је да Савет покушава да води захтеван и напоран процес усмерен на постизање резултата у оквиру заједничког регионалног тржишта, и то у корист функционалног приступа сарадњи. 

Мицотакис: Интеграција Западног Балкана стратегија Грчке

Интеграција земаља Западног Балкана у Европску унију био је и остао стратешки избор Грчке, под постављеним условима, изјавио је грчки премијер Кирјакос Мицотакис. 

Грчка је, рекао је он, спремна да сарађује на проширењу иницијативе ЕУ Зелени коридори, коридорима за теретни транспорт на велике удаљености како би смањила утицај на животну средину између Западног Балкана и земаља ЕУ, пружајући лак пролазак на својим границама са Албанијом и Северном Македонијом.

Пленковић: Хрватска подржава политику проширења ЕУ 

Хрватски премијер Андреј Пленковић је истакао да та држава подржава наставак политике проширења, засноване на индивидуалним заслугама сваке државе, што је утврђено и на Загребачком састанку на врху током хрватског председавања Савету ЕУ у мају 2020.

Нагласио је потребу брзог постизања консензуса о преговарачким оквирима за Албанију и Северну Македонију, како би се одмах могли отворити приступни преговори, наводи се у саопштењу Владе које је пренела Хина.

Посебно је истакао потребу наставка европског пута Босне и Херцеговине и спровођења кључних реформи, посебно постизања договора о променама Изборног закона, уз пуно поштовање начела легитимног представљања сва три конститутивна народа.

Кривокапић: Црна Гора посвећена обавезама из Берлинског процеса

"Црна Гора је искрено посвећена промоцији регионалне сарадње и спремна је за испуњавање свих обавеза које произилазе из ове регионалне иницијативе и у оквиру других, релевантних међународних организација, јер само су сарадња, дијалог и испуњавање високих европских стандарда гарант регионалне стабилности и европској перспективи", оценио је црногорски премијер Здравко Кривокапић.

Нагласио је да су досадашњи резултати Берлинског процеса сасвим конкретни, видљиви и опипљиви и да воде ка зближавању региона, а што за последицу има приближавање Западног Балкана праксама, достигнућима и вредностима Европске уније. 

На самиту, осим представника региона, учествовали су и премијер председавајуће ЕУ Словеније Јанез Јанша, председник Француске Емануел Макрон, премијери Италије Марио Драги, Пољске Матеуш Јакуб Моравјецки.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво