Читај ми!

Реакције на Орбанове предлоге од Загреба до Прага

Премијер Мађарске Виктор Орбан платио је оглас "О будућности Европске уније", који је објављен у дневним новинама више европских држава. Има седам предлога за побољшање Уније, а последњи се односи на Србију.

Ми кажемо не европској империји, гласи једна од седам тачака у плаћеном огласу мађарске владе. Између осталог, Виктор Орбан тврди да у Бриселу граде супердржаву, европска интеграција је средство, а не циљ. Позива да Србија добије чланство у Унији.

Оглас се појавио у дневним листовима у Чешкој, Шпанији, Данској и у суседној Хрватској. МСП у Загребу се ограђује. У сличном тону и иступ првог човека Владе Хрватске.

"Он може фаворизовати ову или ону државу, у овом конкретном случају Србију, ми сматрамо да перспективу проширења имају многе суседне земље и да ћемо им ми у том процесу помоћи, али да испуне критеријуме", каже Андреј Пленковић, хрватски премијер.

Због огласа из Будимпеште, полемика председника Хрватске Зорана Милановића и министра полиције Александра Вулина.

"Што се тиче Србије, треба испунити услове, ја сам последњи који ће у оквиру својих овлашћења подметати ногу. Треба да одлуче јесу ли у ЕУ или су у Москви. Немам ја ништа против Москве,  неки имају више него ја, али мораш одлучити Брисел, Берлин или Москва, а то садашња власт у Србији тешко апсолвира, ту мора бити пуно јасније", каже Милановић.

Хрватски председник је рекао да је "стварно бизарно да премијер једне мале државе, Мађарска је мала, Хрватска још мања, објављује такве манифесте, ко да је Лењин, мајке ти миле".

"Ако Милановић брани Орбану да мисли зато што је председник 'мале' земље, поставља се питање а колика је то Хрватска када може да дели лекције. Биће да је Милановић добио комплекс величине, јер говори у туђе име и само се надам да није у питању Немачка, таква игра је у прошлости лоше завршавала", каже министар унутрашњих послова Александар Вулин.

"Ако наш пут у ЕУ почиње лечењем хрватских фрустрација, наставља се одрицањем од пријатеља, а завршава се напуштањем себе, онда је боље да и не идемо у ЕУ", навео је Вулин. 

Председнику Чешке се свиђа Орбанов план 

Када је реч о кандидатима за чланство у Унији, за познаваоце прилика, индикативан је датум објаве огласа, Словенија је преузела шестомесечно председавање Савету ЕУ.

Не треба пренебрегнути и то да је Јанез Јанша, кажу, један од оних политичара које и на личном и на политичко-идеолошком нивоу може да се сврста уз Орбана. Председнику Чешке се свиђа план мађарског премијера.

"Слажем се пре свега са последњом тачком, која каже да Србија треба да постане чланица ЕУ. Повремено се виђам са Виктором и наши ставови су врло слични", каже Милош Земан, председник Чешке.

Орбанов покушај да придобије конзервативце 

Оглас се тумачи и као Орбанов покушај да придобије конзервативнији део у Бриселу.

"Оно што ја видим као краткорочне исходе јесте да ставља неке ствари на дневни ред, да је одмах имао једну реакцију на оно што га је дочекало на састанку највиших званичника земаља чланица када је добио доста оштру критику од премијера Холандије и чини ми се да је на билатералном нивоу још једанпут потвдио своју доследност у намери да помогне чланству Србије у ЕУ", каже Марко Дашић са Факултета политичких наука.

Ипак, Дашић каже, у формално-правном смислу неће бити помака.

"Међутим, оваква подршка у јавности изазива пажњу, нарочито у контексту, рекао бих, негативних подстицаја са којима смо суочени годину и нешто више од стране ЕУ када је реч о отварању нових преговарачких поглаваља", рекао је Дашић.

Лист Тајмс оф Малта одбио је да објави оглас, такође и три белгијска листа.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије