Читај ми!

Британски министар одбране: Интерес нам је снажна Србија са којом сарађујемо

Интерес Велике Британије је да је Србија снажна, да имамо снажног партнера са којим ћемо сарађивати на Балкану, изјавио је у Београду министар одбране Уједињеног Краљевства Бен Волас након састанка са министром Небојшом Стефановићем.

Пред Србијом је светла будућност и зато је важно да изградимо на основама наше сарадње добро пријатељство, рекао је Бен Волас након што је са министром Небојшом Стефановићем у великој ратној сали Генералштаба потписао Аранжман о унапређењу сарадње у области одбране.

Волас изразио је уверење да у Србији има много тога што они могу да ураде и на пољу одбране.

"Интерес нам је да имамо снажну Србију и снажног партнера са којим ћемо сарађивати на Балкану, а за Србију је важно да сарађује са Великом Британијом, јер имамо заједничке вредности, као и заједничке одбрамбене интересе, а сарађујемо и у обезбеђивању мира и безбедности широм света", рекао је Волас и додао је да је Кипар пример за ту успешну сарадњу у остваривању циља – да свет постане безбедније и сигурније место.

Такође, изразио је задовољство што ће обе стране наставити да испуњавају потписано, јер како је нагласио Аранжман о унапређењу сарадње није само слово на папиру.

"Важно је да сарађујемо, јер је свет постао небезбедно и несигурно место", нагласио је Волас и оценио да је у обостраном интересу да се оствари снажно партнерство.

Додао је да је данас важан дан за сарадњу двеју земаља и због тога што 69 британских војника учествује на војној вежби "Платинасти вук" у Србији.

Стефановић: Посета круна сарадње

Стефановић је рекао да је ово прва званична посета министра одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Србији икада и да је она круна досадашње сарадње.

"Посета је круна сарадње, она је веза између свега што је рађено – укључујући обуке, тренинге и вежбе и има стратешки значај не само за министарство, већ и за билатералне односе наших земаља", рекао је Стефановић.

Две делегације су данас разговарале и о војноиндустријској сарадњи, рекао је Стефановић и додао да ће наши тимови испитати конкретне могућности.

Оперативна својства ћемо подићи и ангажовати наше младе научнике који ће сарађивати и уједно стварати додатну вредност за нашу војску, рекао је министар и оценио да је Велика Британија велика сила, не само технолошки, већ и војно и да су зато пожељан партнер за нашу војску и државу.

"Желимо да заједнички одговоримо на изазове и одржавамо висок ниво способности, да радимо на заједничким вежбама којим кроз обуку чувамо животе војника, а они нашу безбедност и мир", рекао је Стефановић.

Војна вежба "Платинасти вук", у којој учествује британски контингент са представницима 11 земаља показаће и спремност да у међународним мисијама остварујемо највише резулате, рекао је Стефановић и захвалио Великој Британији на подршци у реализацији заједничке мисије на Кипру која је, како је рекао, најзначајнија у развоју конкретних односа две војске.

Британски министар одбране раније током дана састао се и са председником Александром Вучићем

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво