Читај ми!

Наставак дијалога у Бриселу, састанак Вучића и Куртија са представницима ЕУ

Нова рунда дијалога у Бриселу на високом политичком нивоу. Први пут су се састали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, под окриљем ЕУ, коју представљају шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Председник Србије се око 10.00 састао са главним посредником ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Жосепом Борељом и специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Након одвојених билатералних састанака Бореља са Куртијем и Вучићем, око 10.20 почео је и трилатерални састанак, коме су присуствовали председник Србије, премијер привремених приштинских институција, шеф дипломатије ЕУ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

У Бриселу се наводи да на дашањем састанку неће бити фиксираних тема, већ ће се разговарати  о томе како ће и куда даље ићи дијалог. У претходној фази разговарало се о имовини, несталима и Заједници српских општина, па треба очекивати да ће, уз генерални разговор о функционисању дијалога, и о овим темама бити речи, јавља репортер РТС-а из Брисела. 

Из ЕУ, која је главни посредник у дијалогу, пред састанак су навели да је у питању наставак процеса започетог још 2011. године, а не, како Курти каже, нови дијалог.

Уочи данашњег састанка, Борељ је изразио задовљство због наставка непосредног дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Истакао је да зна да дијалог није лак, али да је неопходан за будућност две стране, додајући да је срећан што се састанак одржава у тренутку посете америчког председника Џоа Бајдена Европској унији.

Председник Александар Вучић рекао је, уочи дијалога, да очекује да представници Приштине у Бриселу наставе, како је рекао, "свој шоу", истичући да њих суштински не занима дијалог, већ пре свега локални избори које најављују на KиМ за октобар. 

Последња рунда разговора одржана је 10. децембра 2020. године и у њој је Србију представљао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

У тој техничкој рунди Петковић је инсистирао на формирању Заједнице српских општина, на шта се Приштина обавезала Бриселским споразумом, а разговарало се и о имовини и финансијским потраживањима.

Како јавља репортер РТС-а из Брисела, у ЕУ су свесни да су становишта две стране удаљена, више сада него раније јер Курти представља Приштину. Од данашњег разговора очекују, рекло би се, континуитет уз разумевање да је ово нова фаза, поштовање онога што је до сада договорено и примену већ прихваћених обавеза.  

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се