Читај ми!

Оштра полемика Брнабићеве и Куртија у Тирани

У Тирани се одржава самит лидера Западног Балкана, на коме учествује премијерка Ана Брнабић. Самит, на коме је требало да се разговара о економском опоравку региона, претворио се у полемику о политичким питањима. Како сазнаје РТС, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти тражио је да се ревидира регионални ЦЕФТА споразум, а од премијерке Ане Брнабић тражио је признање косовске независности.

Председница Владе Србије, како сазнајемо, подсетила га је да тзв. Косово није чланица УН и да га не признаје пет чланица ЕУ.

Премијерка Брнабић изјавила је да је састанак у оквиру Самита Западног Балкана у Тирани био тежи него што је очекивала, наводећи да је више представљао увод у предстојеће догађаје, међу којима је и дијалог између Београда и Приштине, него што се говорило о регионалним темама.

Брнабићева је новинарима рекла да је покушала да се фокусира на добре резултате и сарадњу у региону, а да је "неко други" разговор пребацивао на терен политике.

"Али ако желите да говорите о политици, онда смо ту да кажемо чињенично стање, али и да је сарадња важна", рекла је Брнабић.

На Самиту су, поред премијерке, учествовали и председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Северне Македоније Зоран Заев, албански премијер Еди Рама, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, али и премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти.

Упитана да ли је имала прилику да разговара са њим, с обзиром на то да се за неколико дана одржава дијалог у Бриселу, Брнабићева је казала да није имала такву прилику, али је имала, каже, "размену мишљења" током самита.

"Мислим да је ту било провокација и његових идеја о томе како треба да изгледа регионална сарадња, али мислим да је добио адекватан одговор и чињенично стање", рекла је Брнабић.

На питање које су то идеје биле и какав је био одговор, премијерка каже да није сигурна колико може о томе да говори, јер се све дешавало иза затворених врата, али је, каже, било у његовом маниру да све почиње од њега и нове администрације.

Говорио је, рекла је Брнабићева, о томе како "не може више овако да се сарађује" него у другачијем формату у коме су "Kосово и Србија једнаки партнери".

Премијерка му је, каже, одговорила да то није могуће и да постоје велике разлике, Србија је суверена држава, а тзв. Kосово није, те је такве ствари најбоље оставити за дијалог.

Брнабићева је подсетила да ће 1. јула ступити на снагу Споразум о укидању роминга на територији Западног Балкана.

Истакла је да је то бенефит за грађане, као и да регион очекују важни пројекти.

Она је најавила да ће у септембру почети изградња тзв. ауто-пута мира, од Ниша до Мердара, и очекује се да ће тада у Србији бити присутни и представници ЕУ.

"Имамо до краја године и почетак изградње гасовода до Бугарске, то је важан регионални пројекат, а онда већ у првом кварталу 2022. године имамо почетак још два важна пројекта – један је железнички Kоридор 10, односно модернизација комплетне трасе од Београда до Прешева, и други између Ниша и Димитровграда", рекла је Брнабићева.

Подсетила је на Економски инвестициону план за Западни Балкан од девет милијарди евра.

"ЕУ је определила и додатна средства, али то ће зависити од пројеката", рекла је она.

Премијерка је најавила да Србији предстоје међувладина конференција, као и неколико регионалних самита, међу којима је и наставак Берлинског процеса почетком јула.

Уочи самита, премијерка се састала са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се