Лутовац: Подгорица на потезу

Односи Србије и Црне Горе су "недопустиво лоши". Подгорица треба да процени када ће и кога именовати за амбасадора у Београду. О споразуму о двојном држављанству, настао је застој јер је црногорска страна "променила став", оценио је амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац.

Амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац сагласио се са оценама да су односи две државе "недопустиво лоши", и навео да је на потезу Подгорица која треба да процени када ће и кога именовати за новог амбасадора у Београду.

"То би био велики симболични гест ка нормализацији односа две државе", рекао је Лутовац подгоричком радију "Антена М".

Одлуку Београда да протера амбасадора Црне Горе после одлуке о признању Косова, Лутовац је оценио као "природну дипломатску реакцију превентивног карактера, која је допринела да се спречи нови талас признања".

Лутовац је рекао да су сви грађани Црне Горе добродошли у Србију, а "посебно амбасадор", и оценио да односи две државе "морају да буду бољи".

Чин политике са којом се Србија не слаже 

Амбасадор Србије у Црној Гори је казао да би успостављање дипломатских односа између Подгорице и Приштине и именовање црногорског дипломатског представника на Косову "био чин потврде оне политике са којом се Србија не слаже и која задире у њене државне интересе".

Говорећи о споразуму о двојном држављанству, Лутовац је оценио да је застој настао јер је црногорска страна "променила став."

Лутовац је навео да је првобитна позиција Црне Горе била да двојно држављанство могу задржати сви који су га стекли до потписивања споразума са Србијом, али да је она касније промењена на рок до 22. октобра 2008. године.

Према његовим речима, било би добро да се "отворе карте" и укаже на то шта су потенцијални страхови око двојног држављанства.

"Ако у Црној Гори постоји страх да се преко питања држављанства може утицати на бирачко тело, то не стоји, јер Србија нема претензију да преко држављанства води неку политику. Она има либералан закон и спремна је да у договору са Црном Гором уважи њене специфичности и потенцијалне неугодности", рекао је Лутовац.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 11. феб 2009, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Plase se

Ko ce koga, ako ne svoj svoga. Prvo konstatuje da u CG najvise ima Srba, a u slijedecoj recenici bi im uveo vize. Zvim u CG i svi moji preci su iz CG, ali i ja i svi moji preci pripadali smo i pripadamo srpskom narodu. I ako Bog da, tako ce bit zanavijek.Ne osudjujte svoj narod sto u njemu ima izdajica. Osudjujte izdajice. A sto se tih izdajica tice, pa nicija nije do zore gorijela, pa nece ni njima.

(уторак, 10. феб 2009, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

Plase se

Crnogorci se plase dvojnog drzavljanstva jer ce to dokazati cinjenicu,da u cg najvise procentualno ima SRBA,sto znaci vecinski narod,a to vuce sa sobom odredjene politicke konsekvence koje njihov rezim nece preziveti.
ja bih im uveo vize