Читај ми!

Земан: Извињавам се за бомбардовање СРЈ и молим српски народ да нам опрости

Председник Чешке Милош Земан рекао је на конференцији у Прагу да је бомбардовање Југославије било грешка, извинио се и замолио српски народ да му опрости. Извињење председника Земана су речи храброг човека који се никоме не додоворава и никада нећемо заборавити ове речи, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Милош Земан је, на конференцији за новинаре након састанка са председником Вучићем, навео да га је бомбардовање Југославије 1999. године све време мучило.

Истакао је да је са председником Вучићем разговарао о традиционалном чешко-српском пријатељству.

"Пријатељству које се доказало 1938. године када смо били изневерени својим западним савезницима, али и 1968. године када су нас изневерили источни савезници", рекао је Земан.

"У оба случаја српски народ нам је изразио своју подршку и ми смо му се захвалили бомбардовањем. Овом приликом бих да се извиним за бомбардовање тадашње Југославије", навео је Земан и додао да је то била грешка.

Ја бих волео да као човек замолим српски народ да нам опрости, поручио је чешки председник.

Истакао је да га је све време то мучило и да у време када се одлучивало о бомбардовању Југославије, Чешка је била неколико недеља у Северноатлантској алијанси и да су били последњи који су дали сагласност.

"Очајно смо гледали и тражили барем једну земљу да се са нама повеже и буде против, али остали смо сами. Ипак је то био недостатак храбрости", нагласио је Земан.

"Са овим извињењем и молбом да нам се опрости решио сам своју дугогодишњу трауму, јер кајање ослобађа. Рекао сам и спасио сам своју душу", истакао је Земан.

"Надам се да ћу пред крај мандата још једном посетити Београд"

Када је реч о састанку са Вучићем, Земан каже да су разговарали о успешном развоју економске сарадње.

"У мојим материјалима су биле три странице чешких фирми које успешно улажу у Србији", додао је Земан.

Поред тога, како каже, разговарали су о позиционирању две земље у погледу међународних односа.

"Желео бих да оценим способност Србије да успоставља пријатељске или барем коректне односе са свим значајним земљама", рекао је Земан.

Поред тога, похвалио је брзо напредовање процеса вакцинације у Србији и то што су грађанима на располагању вакцине из више земаља.

Истакао је да високо цени ову посету, као и да се радо сећа своје посете Београду.

"Надам се да ћу пре сам крај свог мандата још једном да посетим тај град", закључио је Земан.

"Никада нећемо заборавити речи председника Земана" 

"Знам да у данашње време није популарно говорити о традиционалном пријатељству, али оно што сам данас доживео овде у Прагу и гостопримство председника Земана дубоко су ме дирнули", рекао је на почетку заједничког обраћања председник Србије Александар Вучић.

"Желим да се председнику Земану захвалим на дивним речима упућеним Србији. Извињење председника Земана су речи храброг човека који се никоме не додворава. Никада нећемо заборавити ове речи, које до сада нико није изговорио. Српски народ ће од данас  чешки народ доживљавати не само као пријатељски већ и као братски народ... Нећемо никада заборавити његове речи", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да се данас разговарало о будућности односа и захвалио на подршци коју Чешка пружа нашој земљи на путу у ЕУ.

"Ја сам обећао да ћемо решити имовинске проблеме и да ћемо поклонити Чешку кућу. Чекам председника Земана до краја године у Београду на отварању Чешке куће", нагласио је Вучић.

Говорећи о припадницима чешке мањине у нашој земљи, Вичић је рекао да они представљају право богатство Србије и рекао да жели да они имају своју кућу која им је, нажалост, одузета у време комунистичког режима.

Чешка значајан трговински партнер Србије

Чешка ће, према речима председника Вучића, ускоро постати осми трговински партнер Србије, а ако се оствари све оно о чему се разговарало данас у Прагу може да буде и шести или пети трговински партнер.

"Разговараћемо са чешким привредницима и понудити најбоље услове за инвестирање у Србију. У наредних неколико година могли бисмо уз постигнути раст да у наредних пар година постигнемо и трговинску размену од две милијарде долара", рекао је Вучић.

На крају обраћања, председник Србије је захвалио на ордену коју ми је доделио председник Земан.

"Велика ми је част, и за мене то представља додатну обавезу за српско-чешко пријатељство, и за то имате моје обећање. Хвала на дивном гостопримству, данас је дивно бити Србин у Прагу. Никада нећемо заборавити ваше гостопримство и ваше речи", рекао је председник Србије у Прагу.

Након обраћања медијима, председник је посетио парламент Чешке и одржао састанак са председником Посланичког дома Радеком Вондрачеком.

Вучић се након тога усписао у Књигу почасних гостију Посланичког дома.

Председник Србије је данас у оквиру дводневне посете Чешкој посетио и Сенат Чешке Републике.

Председник Сената Чешке Милош Вистрчил је тим поводом у част српског председника приредио вечеру, а Вучић се потом уписао у Књигу почасних гостију Сената.

У среду, другог дана посете, планиран је састанак с премијером Андрејем Бабишом.

Током дводневног боравка у Прагу, Вучић ће разговарати и с бројним привредницима земље домаћина.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво