Читај ми!

Хрватска подиже војни камп на Косову и Метохији

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман најавио је у Приштини да ће његова земља на КиМ формирати војни камп ради веће безбедности, нагласивши и подршку дијалогу са Београдом и укидању виза ЕУ за косовске житеље.

"Подржавамо билатерални дијалог између Косова и Србије и надамо се да ће решење бити пронађено, рекао је Гордан Грлић Радман на заједничкој конференцији за новинаре с косовском министарком Доником Грвалом.

Истакао је да је Хрватска против сваке промене граница у источној Европи.

"Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности. Хрватска је недавно донела одлуку о повећању свог војног контингента у оквиру мировне НАТО операције на Косову - Кфор, а операција Кфора има посебан значај за Хрватску, јер се налази у нашем непосредном суседству што може да има посебне импликације на стабилност целе регије", навео је Радман.

Изразио је наду да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен у јуну, и пренео очекивање да ће једнострану независност Косова признати и земље које то нису учиниле.

"Република Хрватска даје пуну подршку либерализацији визног режима. Не смемо да заборавимо чињеницу да је Хрватска међу првим земљама признала независност Косова. Дали смо велику подршку Косову да уђе у регионалне и међународне организације. Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности", рекао је Радман.

Додао је да су "Хрватска и Косово традиционално две пријатељске земље које имају веома добре односе", и открио да је Хрватска обезбедила 10.000 вакцина против ковида 19 за становнике на КиМ.

Доника Грвала је рекла да је Хрватска подржавала Косово и пре после једнострано проглашене независности и да је подршка настављена у каснијим фазама развоја.

"Разговарали смо и о спољнополитичким приоритетима Косова и евроатлантским интеграцијама и потреби да имамо континуиране консултације са хрватском државом, како бисмо имали користи од хрватског знања и искуства", додала је Грвала.

Хрватски министар се касније у Приштини састао са косовском председницом Вјосом Османи а онда и с премијером Аљбином Куртијем.

Османи је пренела хрватском министру да процес дијалога са Београдом не би требало да буде повезан с либерализацијом виза, јер је према њеним речима Приштина већ испунила критеријуме за либерализацију визног режима, упркос чињеници да је било двоструко више критеријума од осталих земаља. 

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво