Читај ми!

Вучић након састанка са Масом: Немачка подржава дијалог Београда и Приштине, спремни смо за наставак разговора

Немачка снажно подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, поручио је председник Александар Вучић након разговора са немачким министром спољних послова Хајком Масом. Истакао је да је Београд спреман за наставак дијалога и приступиће му конструктивно, у жељи да се дође до компромисног решења. Мас је нагласио да ће Немачка бити поуздан партнер Србији за брже придруживање ЕУ.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре пренео да је са Хајком Масом разговарао о свим важним темама и о ономе што није увек за нас пријатно и једноставно, као што је тема КиМ, јер је Немачка признала Косово, али и о ситуацији у региону.

"Србија не тражи извињавајући разлог да одбија долазак до компромиса, већ сматра да замрзнути конфликт није најбоље решење, јер увек неко може да га одмрзне", рекао је Вучић.

Указао је да је потребно да се гради мир са Албанцима, јер је извесно да ће Срби и Албанци бити две највеће нације у региону у наредних 100 година.

"Суштина напретка је у миру", поручио је Вучић.

Председник је истакао да је важно да се испуне сви споразуми који су потписани, пре свега Бриселски, успостави ЗСО, али смо, каже, спремни да разговарамо и о другим темама.

Додао је да је посета Маса Србији потврда значаја политичког дијалога и унапређења билатералне сарадње Србије и Немачке.

Такође, навео је да Србија има најтешње економске односе са Немачком, убедљиво највећу трговинску размену, те да немачки инвеститори у Србији запошљавају неколико десетина хиљада људи, што значи живот.

Вучић је поручио да ће у региону Србија имати апсолутно конструктивну улогу и да ћемо чувити мир.

"Нисмо заинтересовани за територије других, већ за економску сарадњу, у областима културе, спорта, економије... Наш циљ је снажна, економски јака, успешна Србија. То је од пресудног значаја", нагласио је Вучић.

О евроинтеграцијама: Има ствари које нисмо испунили, а које смо кренули да радимо

Вучић је захвалио Масу и Немачкој на подршци Србији на путу евроинтеграција, додајући да је на састанку било речи о владавини права и усклађености спољне политике Србије са ЕУ.

"Има ствари које нисмо испунили, а које смо кренули да радимо у последњих месец дана, последње две-три недеље и, уверен сам, имаћемо све боље резултате у тој области, јер видим посвећеност многих", рекао је Вучић.

Када је у питању усклађеност спољне политике са ЕУ, Вучић је указао на одређене проблеме са којима се Србија суочава и на ствари које су другачије постављене у нашој спољној политици, али је истакао и да ћемо гледати да, у свим питањима у којима то не угрожава највиталније српске државне и националне интересе, постижемо што је могуће већу сагласаност са земљама ЕУ.

"За нас је сарадња са Немачком од пресудног значаја и верујем да може да буде још већа, значајнија, јер за нас не постоји већи и значајнији партнер на нивоу ЕУ", рекао је Вучић.

Тема разговора била је и епидемија коронавируса, сарадња и подршка Немачке у борби против вируса, а Вучић је изразио уверење да ће се заједнички доћи до победе против тог стварног непријатеља.

Захвалио је Масу, али и немачкој канцеларки Ангели Меркел, за сву помоћ и подршку на развоју Србије у свим областима, додајући да је много учинила за Србију.

Масу је захвалио што је дошао у посету Србији у време пандемије, додајући да ти симболи много значе.

"И када преноћите у Београду, то је нама знак пријатељства. Хвала вам на томе. Ми ћемо се трудити да, чувајући стабилност, радећи марљиво у будућности, покажемо и вама да заслужујемо чланство у ЕУ", рекао је Вучић. 

Мас: Бићемо ваш поуздани партнер за брже придруживање ЕУ

Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас истакао је да је свестан чињенице да процес нормализације односа са Приштином није лак, али сматра да он доприноси и развоју економије.

Због тога, како каже, Немачка подржава овај процес, ЕУ и Мирослава Лајчака, који посредују у дијалогу.

"Србија и земље у њеном окружењу имају такав економски потенцијал и богатство културе, и то су ресурси које треба искористити за добробит људи у региону, али и ЕУ", поручио је Мас.

Подсетио је да свака држава на Западном Балкану одређује сама брзину придруживања и додао да је за то потребан реформски напор на националном нивоу, пре свега у главним областима као што су владавина права и борба против корупције.

Мас је указао да је оно што је чуо од председника Србије с тим у вези кретање у добром смеру и нагласио да су важни резултати.

Нагласио је да је стекао утисак током разговора у Београду да су српске власти потпуно свесне тога.

Немачка ће, према његовим речима, дати свој допринос за повећање брзине у томе.

"Будите уверени да ћемо бити ваш поуздан партнер", поручио је Мас.

"Може се видети колико је Србија успешна у спровођењу вакцинације"

Подсетио је да посету Београду планира скоро годину дана, али је због пандемије и сталног раста броја новозаражених морала бити померана. Сада је, додаје, повољан тренутак за посету.

Рекао је да је и тренутак када се може видети колико је Србија успешна у спровођењу вакцинације становништва.

"То се интензивно прати и у ЕУ. Што смо успешнији у вакцинацији, биће лакши повратак нормалном животу. Од недавне посете министра Николе Селаковића Берлину били смо у позицији да се дивимо из даљине вашој вакцинацији. У међувремену, Немачка и ЕУ смањиле су ту разлику, и сада је сваки пети грађанин вакцинисан", објаснио је Мас.

Рекао је да ће у наредном периоду бити све више вакцина и да је то омогућило ЕУ да испоручи вакцине и Западном Балкану и то 651.000.

"Крајње је време што смо у томе успели. Сматрам да је то прекретница у заједничкој борби против овог вируса", нагласио је Мас.

Указао је да је иза те испоруке спознаја ЕУ да она може пребродити ову кризу само ако и суседи буду безбедни.

"То важи и превазилажење економских и социјалних последица. ЕУ је припремила, с тим у вези, пакет помоћи за регион у висини од 12 милијарди евра. Међутим, важно је да та средства буду максимално искоришћена, да постоји повољно окружење за инвестиције, да буду уклоњене све препреке како бисмо ефикасно радили на економском оснаживању како у Србији, тако и ЕУ", објасио је Мас.

Указао је да ће после овог састанка свечано отворити амбасаду Немачке у Београду, рекавши да се објекат налази у срцу града.

"Нови објекат је видљив знак да Немачка стратешки инвестира у односе са Србијом. То је више од израза све дубљег пријатељства које се развило претходних година", истакао је Мас.

Указао је да је допутовао синоћ у Београд и да је био у прилици да се увери како су Срби дивни домаћини.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво