Читај ми!

Човић: Напад на манастир нова провокација Приштине

Некадашњи потпредседник Владе Србије и некадашњи шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић оценио је за Први програм "Радио Београда" да су последњи притисци на манастир Високи Дечани и игумана Саву Јањића "још један велики спин и провокација“.

"Напад на оца Саву Јањића пласирала је НВО 'Савез за заштиту људских права' из Приштине која је 2004. године пласирала лаж да су Срби, у селу Чабра, утопили три албанска дечака, што је био повод за погром 17. марта 2004. године. Уз максимално присуство међународне заједнице на КиМ поставља се питање како је могуће да таква НВО и даље постоји", навео је Небојша Човић.

Указао је да је напад на Јањића веома опасан, јер се не напада само игуман манастира, већ и Српска православна црква.

Човић је подсетио да је нападу на Јањића претходила изјава косовског премијера Аљбина Куртија да СПЦ треба да призна независно Косово.

Коменатришући избор Вљосе Османи за косовску председницу, Човић је рекао да је њен избор представља баланс унутар међународне заједнице и да иза ње стоје САД.

Говорећи у улози САД у дијалогу Београда и Приштине, Човић је навео да му је добро позната нова вашингтонска администрација и да се са председником Бајденом, за кога каже да је албански лобиста, зна одавно.

Наглашава да се проблем КиМ мора решавати у контексту целог региона, односно да се решење мора наћи у региону, а да би међународна заједница, пре свега ЕУ и САД, могла само да надгледа тај процес.

"Притисци на Београд су постојали, постоје и сада и биће их и у будуће", каже Човић и наглашава да Србија мора да задржи проактиван и конструтиван приступ у дијалогу, али и да су државност и независност Косова немогућа опција.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво