Истиче рок за избор новог председника привремених приштинских институција

У Приштини још нема договора о избору новог председника привремених институција, иако рок истиче сутра. Ни синоћ на седници скупштине није било кворума па је наставак седнице заказан за данас у 17 сати.

Делује да је избор новог председника ближи од нових избора, али владајућа коалиција предвођена Аљбином Куртијем и даље нема две трећине гласова за избор Вјосе Османи.

Сви посланици из њене бивше странке Демократског савеза били су у сали током гласања у првом кругу и обезбедили су кворум од потребних 80 посланика, али нису сви гласали.

Према процедури избора у прва два круга мора да буде 80 гласова у гласачкој кутији. Синоћ је било у првом покушају 78, а у другом 79.

Нису гласала три посланика Демократског савеза и то је било довољно да први круг не успе.

Уследило је убеђивање посланика, а међу њима је и бивши премијер Авдулах Хоти који са Османијевом и Куртијем нема добре односе.

Убеђивање и притисак да промене став биће настављени вероватно и данас, па је одлучено да седница данас касно поподне бити настављена.

Вршилац дужности председника привремених приштинских институција Глаук Коњуфца саопштио је да до сутра мора да започне избор новог председника или да буду расписани нови парламентарни избори.

По том тумачењу до сутра у поноћ истиче рок за избор новог председника.

Неки познаваоци кажу да је битно пре истека рока покренути процес избора који може да траје до 5. маја.

И међународни званичници су позвали на избор председника. Два су могућа исхода - или избор председника или нови избори, а све би то требало решити данас и сутра.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се