Читај ми!

Лајчак почиње балканску мини-турнеју, прва станица Приштина

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак данас почиње балканску мини-турнеју, током које ће посетити Приштину, Београд и Подгорицу.

Мирослав Лајчак ће у Приштини боравити од 1. до 3. марта, а потом путује у Београд.

Из седишта канцеларије ЕУ у Приштини саопштено је прошле недеље да Лајчак планира да се састане са политичким лидерима свих партнера са Западног Балкана, као и са представницима ЕУ на терену.

Најава сусрета са политичким лидерима значи да ће, иако то још није потврђено, да се састане са лидерима странака које су освојиле мандате у новом сазиву косовске скупштине. По тој логици могли бисмо да очекујемо сусрете са Аљбином Куртијем, који је медијима јуче сам потврдио састанак са представником Европске уније за дијалог.

За очекивати је Лајчаков сусрет са вршиоцем дужности председника Вјосом Османи, са Авдулахом Хотијем, одлазећим премијером, Енвером Хоџајем из Демократске партије Косова, можда и Рамушом Харадинајем, те представницима Српске листе.

У мандату представника Европске уније Лајчак је покренуо дијалог Београда и Приштине, али за сада без опипљивих резултата.

Лајчак је као посредник два пута боравио у Приштини, а највише буре изазвао је у октобру прошле године, када је из Приштине отишао у Београд и тамо изјавио да устав није свето писмо и да ако се договарају о озбиљним стварима, онда наравно да то мора да се одрази у уставу.

То Лајчак у Приштини до сада није јавно изговорио, па је могуће да ће од саговорника бити упитан да објасни шта би промена устава на Косову значила.

Лајчак у Приштини током треће по реду посете нема саговорнике што се дијалога тиче. Нова влада и скупштина нису формиране, а људи из одлазеће владе неће бити на челу нове. Вјоса Османи иако има мандат вршиоца дужности косовског председника нема кредибилитет да преговара о будућности дијалога.

Стога се овде оцењује да је посета Лајчака више упознавање са ставовима оних за које се очекује да формирају будућу владу, пре свих Аљбина Куртија, који је до сада јавно говорио да му дијалог није приоритет, али и да треба размотрити све до сада постигнуте споразуме у Бриселу.

Лајчак у Приштини не очекује конкретне договоре о наставку дијалога, али ће свакако бити корисно да из прве руке чује шта су заиста планови оних од којих се очекује формирање нове владе.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво