Читај ми!

Ђурић: Присуство инаугурацији Бајдена за добробит Србије

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, који ће присуствовати сутрашњој инаугурацији новог председника САД Џозефа Бајдена, каже да ће и ту, али и сваку прилику у Вашингтону користити за стварање контаката са људима из политичког, економског или културног врха САД, за добробит Србије.

Ђурић је за Танјуг истакао да су приоритет Србије у Вашингтону политичко приближавање и унапређење дијалога на високом политичком нивоу, што је могуће чешћи контакт са америчким државним врхом, обостране посете функционера, посланика, уметника, посленика јавне речи, како бисмо били што је могуће ближе, боље се разумели и избегли неспоразуме из прошлости.

Амбасадор Ђурић је пренео да је и званично акредитован у САД и амбасада Србије у Вашингтону сада делује у пуном капацитету.

"Завршена је та процедура, електронски овог пута, у складу са тренутном епидемиолошким условима у САД и са нестрпљењем чекам прилику да са супругом представним Србију на инаугурацији 46. председника САД, Џозефа Бајдена", рекао је Ђурић.

Додао је да је огромна част за земљу да се њен дипломатски представник међу 1.000 званица, колико је ове године, због коронавируса, укупно позвано из свих сфера живота.

Подсетио је да је ранијих година стотине хиљада људи присуствоало инаугурацији америчких председника, али сада је тај догађај резервисан за званице, дипломатски кор, политички врх САД.

На питање у вези са ситуацијом у САД, пред инаугурацију новог председника, Ђурић је рекао да је ситуација мирна, да је Вашингтон миран и безбедан град.

"Присутан је значајан број припадника снага безбедности. Не очекујем даље веће проблеме. Уверен сам да огромна већина Американаца жели да се мирно и демократски изјашњава о политичким темама. Уверен сам да су сви жељни да нови почетак у којем се Америка налази, без обзира на страначке поделе, донесе просперитет", нагласио је Ђурић.

Амабсадор Србије је истакао да ће сваку прилику, па и предстојећу инаугурацију, искористити за контакте са људима из политичке, културне, економске врхушке САД.

"Нама је веома важно да допремо до сваког човека, јер стабилна Србија, значи стабилан, миран и економски просперитетан Балкан. У Србији се данас дешавају добре ствари, и потребно је да добру причу о развоју српске економије прибилиживмо економским и политичким центрима моћи и одлучавања", рекао је Ђурић.

Амбасадор је указао да ће процес именовања нове администрације трајати месецима, а да у међувремену постоје дневни контакти са Стејт департментом, Саветом за националну безбедност, јер је намера да се односи граде константно.

На питање да ли ће испуњење Вашингтонског спораузма бити међу приоритетима на његовој агенди разговора са америчким званичницима, Ђурић је рекао да ће Србија наставити да испуњава своје обавезе из тог споразума, али ништа мање не очекује од других - да ревносно и савесно испуњавају своје обавезе, да би Волео бих да кажем да они то чине, али да се плаши " да није увек случа ек случај".

Србија данас гради свој бренд у међународној заједници

Важно је, истиче он, да закони и прописи којима се штите права СПЦ на KиМ буду у наредном периоду примењивани. .

"Имамо много разлога да поштујемо Вашингтонски споразум. Србија данас гради свој бренд у међународној заједници и на угледу који је председник Вучић лично изградио као човек од речи, који поштује оно што се договори", нагласио је Ђурић.

Србија, према његовим речима, враћа свој кредибилитет заједно са таквом политиком на међународној сцени као држава која поштује своје обавезе и која их ревносно испуни.

"Желимо да се на сто више места српска и америчка заставе вијоре једна поред друге, јер наша избалансирана спољна политика, сарадња са традиционалним пријатељима и партнерима, али и са онима са којима смо у последњим деценијама имали успоне и падове, мора да почива на добрим односима са свима", рекао је амбасадор.

Србија и САД обележавају 140 година дипломатских односа

Подсетио је и да Србија и САД обележавају 140 година дипломатских односа, што је, каже, прилика да се приближимо и подсетимо сарадње и заједништва, пре свега из два светска рата.

"Уверен сам да су најсветлије странице тек испрад нас и предано ћу радити на томе, јер желим да Србија у Вашингтону, после много децецнија, добије модрену, опремљену, безбедну, врхунски уређену зграду Амбасаде", рекао је Ђурић и подсетио да су годинама постојали имовински проблеми након распрада Југославије, али да је на путу да се то реши, за шта ће се он залагати.

Додао је и да економска размена треба да буде већа, да америчка улагања конкуришу улагањима из других делова света, како би били један од мотора раста српске економије.

"Јача економска сарадња учиниће нас ближим партнерима САД", рекао је Ђурић.

Српска заједница један од савезника у остварењу циљева

Српска заједница биће му један од савезника у остварењу циљева током мандата у Вашингтону.

Истиче да је српска заједница у Америци изузетан резервоар контаката, знања, искуства, талената.

"Са великом радошћу сам већ ступио у контакт са лидерима неких значајних српских организација. Учествовао сам на састанку са преко 30 лидера српске дијаспоре у САД. Учинићемо све да њихово знање, таленат, контакте ставимо у функцију Србије без обзира на идеолошке и све друге поделе које су нажалост пренете и на овај континент. Ми ћемо се трудити да ујединимо све, јер циљ свих нас снажна Србија", подвукао је Ђурић.

Рекао је да је врло оптимистичан, у том погледу, јер види у дијаспори вољу и енергију да се боре за свој народ и да кроз унапређење српско-америчких односа и сами буду нека врста моста између Србије и САД.

"Ми немамо ближих Американаца од Американаца српског порекла", нагласио је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво