Реплике на посланичке пензије

Могућност да посланици добију привилеговане пензије узбуркале су јавност. На овај начин, посланици би могли да постану пензионери после три мандата, односно са 55 година и најмање 15 година стажа. Коначна верзија Нацрта закона још не постоји.

Информације које су се појавиле у јавности да посланици иду у пензију са 55 година и са 15 година радног стажа, односно три мандата, изазвала је негативне реакције. Коначна верзија Нацрта закона још увек не постоји.

О могућности увођења привилеговане посланичке пензије још у октобру прошле године говорио је посланик ПУПС-а Ђуро Перић.

Да се о томе заиста разматра потврдио је и члан Радне групе за израду закона Небојша Ранђеловић из ЛДП-а.

"Што се Радне групе тиче она се није пречесто састајала. Постоји неколико верзија и нацрта закона о скупштини. Нажалост, Устав намеће обавезу да се Закон о скупштини нађе што пре и због тога је закон сам урађен тако како јесте", рекао је Небојша Ранђеловић, члан Радне групе из ЛДП-а

Ранђеловић тврди да је став ЛДП-а да посланичке пензије треба решавати општом реформом пензионог система и ту не треба правити изузетке.

С њим се слаже и председник Радне групе Никола Новаковић из Г17 плус, који за РТС каже да посланици неће бити фаворизовани.

"Јединствен је став свих странака владајуће коалиције", рекао је Никола Новаковић и додао да ће Предлог закона о скупштини до краја месеца бити познат јавности.

Против посланичких привилегија је иминистар рада и социјалне политике Расим Љајић.

"Ја не мислим да би то било у овом тренутку нити политички целисходно, економски би било сасвим сигурно неодрживо, а социјално је неоправдано. У политичком смислу ово би било пуцање у властиту ногу, да у услвима глобалне економске кризе посланици доносе закон којим себи повећавају привилегије. То би јавност врло лоше прихватила", рекао је Љајић.

Овакав предлог нема ни подршку опозиционе Српске напредне странке.

"Сматрамо да то представља највеће могуће лицемерје да посланике стављате испред рудара  који обављају најтеже могуће послове. Сматрамо да је то највеће могуће лицемерје владајуће коалиције", рекао је Александар Вучић, потпредседник Српске напредне странке.

Аналитичари указују на апсурд да законодавци сами себи приписују привилегије.

"Посланици на неки начин злоуппотребљавају своју позицију, доносе законе који одоговарају њиховим интересима, а иду против интереса већине грађана Републике Србије", рекао је аналитичар Марко Николић.

Поређења ради, према важећем закону, старосна граница за одлазак у пензију за мушкарце је 64 и по, а за жене 59 година и шест месеци. Потребан радни стаж је 40 година за мушкарце и 35 за жене.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи