Месић - "херој" независности Косова

Стјепан Месић, у Приштини, призива даља признања независности Косова. Посета одлазећег хрватског председника упркос негодовању Београда и гласовима разума из Загреба који су му поручивали да додатно "не соли дубоку српску рану".

Као што је својевремено и започео, председник Хрватске Стјепан Месић бурно завршава двоструки мандат на челу хрватске државе, позивајући све државе да признају независност Косова јер ће то "допринети регионалној и европској сарадњи".

Одлазећи хрватски председник је, после састанка са косовским председником Фатмиром Сејдиуом, додао да ће Хрватска помоћи Косову у остваривању европских тежњи.

"Хрватска је спремна да својим искуством и знањем помогне Косову на путу европских интеграција", рекао је хрватски председник. Према његовим речима, "независност Косова је нова реалност у региону".

Месић је рекао је да Србија више не треба да потхрањује лажне наде код косовских Срба како статус Косова није решен и како се "точак историје може вратити назад".

"Дошао сам на Косово као пријатељ младе државе, али и свих њених градана, и Косовара, и Срба", рекао је Месић.

"Косовски грађани српске националности јуче су прославили Божић. Ја ћу управо ово место искористити да бих им честитао тај велики празник традиционалним поздравом 'Христос се роди'. Крајње је време да обе стране схвате да је будућност у заједништву и сарадњи, у међусобном помагању", рекао је Месић.

Хрватски председник је у говору пред посланицима Скупштине Косова оценио да ће Србија, иако не мора да призна Косово, пре или касније због косовских Срба морати да пронађе начин за сарадњу са Косовом.

Месић одликован

Хрватски председник је оценио да су Косово и Хрватска неговали добре односе и у време бивше СФРЈ, док је говорећи о рату у Хрватској рекао да народ те земље никада неће заборавити допринос грађана Косова.

Сејдиу је одликовао Месића "Златном медаљом независности" за допринос који су Хрватска и хрватски председник дали за "слободу и независност Косова".

"Хрватска је посебно значајна за Косово", навео је Сејдиу и изразио жељу за наставак сарадње, "која представља пример и за друге државе".

Хрватски председник се састао и са председником Скупштине Косова Јакупом Краснићијем, премијером Хашимом Тачијем и говорио на свећаној седници Скупштине Косова.

После тога на свечаној седници Скупштине општине Приштина Месићу је уручена диплома почасног грађанина главног града Косова и златна биста Богиње на трону, која је симбол Приштине.

Председник "побркао приоритете"

Првобитно је посета требало да започне 7. јануара, на православни Божић, али је његов саветник Томислав Јакић саопштио да је Месић након неформалног сусрета са председником Борисом Тадићем у Копенхагену одлучио да посету помери за један дан, поготово што је "на неодређено време" отказан за тај дан планирани мини-самит регионалних председника у Призрену.

На тај начин, тумачи се у Загребу, Месић је уважио приговоре Тадића желећи да избегне додатно хлађење односа са Србијом, пренела је "Политика".

Угледна загребачка новинарка, Јелена Ловрић, колумнисткиња "Јутарњег листа", коментаришући Месићев одлазак у Приштину, препоручивала му је да додатно "не соли дубоку српску рану".

"Побркао је приоритете. Изгубио осећај за дипломатско балансирање. Форсирао је односе са Косовом, на штету оних са Србијом. С Љубљаном није био од велике помоћи. У Босни и Херцеговини примају га само у Сарајеву. Наследнику оставља много незавршеног посла", записала је Ловрићева.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво