Нови пасоши од понедељка

Рок за издавање биометријских пасоша је 30 дана, па ће они који захтев за издавање новог пасоша предају у понедељак, први српки пасош добити до 7.августа.

Стари, плави пасоши важе до краја 2008. године, али ће се пред новом владом наћи предлог да се тај рок продужи до краја 2009.године.

Рок за издавање пасоша држављанима Србије у иностранству је 60 дана од подношења захтева, а издавање  почиње 1.октобра.

Први пасоши резервисани су за спортисте, па ће српки олимпијци у Пекинг путовати с новим документима.

Пасоше су до сада добила 204 заслужна грађанина.

Цена новог пасоша у земљи је 2170 динара, односно око 40 евра у иностранствуПотпредседник Владе Србије Божидар Ђелић казао је да пасош истог квалитета у суседним државама кошта њихове грађане од 70 до 150 евра.

Ђелић је  признао да постоје одређени проблеми и бирократска успоравања процеса издавања личних докумената. Замолио је грађане да схвате да је "циљ који је држава поставила веома амбициозан јер се ради о најмодернијим пасошима" и да имају разумевања за гужве на шалтерима.

МУП је најавио појачане смене, рад суботом и боље услове чекања, како би се спречило настајање великих гужви, попут оних за нове личне карте.

Државни секретар у МУП-у Мирјана Орашанин објаснила је да је потребно да грађани приликом предаје захтева за издавање докумената, уз личну карту, предају и извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству млађе од шест месеци, јер "има пуно људи који имају држављанство бивших југословенских република" и "који мењају име".

Савремена путна исправа

Нови пасош је "царско црвене" боје.  На корицама је име и грб Републике Србије, натпис "пасош" написан ћирилицом у златној боји и ознака да је пасош биометријски.

На унутрашњој страни корица је натпис "Србија" наизменично ћирилично и латинично, који ће бити видљив само на УВ светлу.

Први лист у пасошу је поликарбонатни и тврђи је него остале стране, којих има укупно 32.

Стране су прошивене на специјалан начин и специјалним концем који је флуоросцентан.

Поред прве, и друга страна је поликарбонатска, као на кредитним картицама, а на првој страни је на српском, француском и енглеском написано "пасош".

Друга страница садржи личне податке власника (фотографија, име, презиме, место и датум рођења, серијски број и остали подаци које садржи и садашња исправа).

Нови пасош се од старог највише разликује по систему заштите података. Има седам нивоа заштите, што га чини једним од најмодернијих у Европи.

Новина је и невидљиви чип са биометријским подацима власника.

Подаци се урезују ласером, али не на први, већ на доње слојеве поликарбоната, што значи да би неко, ако хоће да измени податке, морао да оштети површински слој.

И остале странице, предвиђене за визе, имају грб Србије, садрже и водени жиг, заштитне нити и друге скривене елементе, који пасош чувају од фалсификовања.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара