Читај ми!

Дачић: Србија за развој сарадње са БиХ

Србија је веома заинтресована за развој и унапређење добрих односа са БиХ, рекао је председник Народне скупштине Ивица Дачић и навео да наша земља поштује територијални интегритет БиХ и да специјалне везе са Републиком Српском нису на штету сарадње са централном влашћу БиХ.

Ивица Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Представничког Дома ПС БиХ Небојшом Радмановићем, истакао да две земље имају много заједничких интереса и да би било боље, без обзира што постоје разлике у гледању на поједина питања из прошлости, да се окрену будућности.

Србија, каже, поштује територијални интегритет БиХ и сматра да промене у БиХ, ако треба да их буде, буду резултат договора и сагласности сва три народа и оба ентитета.

"Наша сарадња и специјални и паралелни односи са РС нису на штету сарадње и односа са централном влашћу БиХ", поручио је Дачић.

Радмановић је подсетио да Србија и БиХ имају дугу границу, а да споразум о граници никад није потисан, наводећи да ће, како каже, кад-тад морати да дође у парламенте и да се потпише.

"Није то једини случај у региону. Познато вам је да бивше земље Југославије нису потписале споразуме о граници и да је то једно питање на које ће сви изабрани политичари стално морати да раде, а сада раде углавном безуспешно", оценио је Радмановић.

Kако каже, добар пример је споразум између БиХ и Црне Горе који једини у региону функционише како треба.

"Наши билатерални односи су сложени, а та сложеност произилази из сложене структуре БиХ и унутар БиХ, па се то манифестује и према суседима и према Србији. И из Дејтонског споразума произилази низ проблема различитих тумачења унутар БиХ, па и у окружењу", рекао је Радмановић.

Србија придаје посебан значај развоју односа са БиХ 

Дачић је, између осталог, навео и да је Радмановић један од првих колега са којим се састаје у својству председника Народне скупштине.

"Овај сусрет је показатељ колико Србија, а надам се и БиХ, придаје посебан значај очувању и даљем развоју билатералних односа са БиХ у свим областима, па и у областима парламентарне сарадње, која је важан чинилац свеобухватних односа", рекао је Дачић.

Он сматра да сусрети председника скупштине треба да буду редовна пракса како би се давао константан подстицај неговању добросуседских односа и у том смислу предложио да се сваке године наизменично одржава састанак руководства Народне скупштине и Представничког дома и Дома народа.

Наводећи да је формирана посланичка група пријатељства са БиХ на чијем је челу шеф посланика СНС Александар Мартиновић, Дачић указује да је то показатељ колику важност Србија придаје пријатељству са БиХ.

Дачић је поручио и да је важно да се успостави сарадња радних тела парламената, нарочито оних који се баве европским интеграцијама и сарадњом са европским институцијама у процесу придруживања ЕУ.

Радмановић: Исхитрене одлуке и вишак реченица

Коментаришући актуелну ситуацију између Србије и Црне Горе у контексту регионалних односа, председавајући Представничког дома ПС БиХ Небојша Радмановић, навео је да "сви причају да ће градити добре односе", а забораве да, како каже, они зависе од тога да ли се доносе исхитрене одлуке или се употребљава вишак реченица.

"И у овом конкретном случају, а који није везан за БиХ, десило се то - исхитрене одлуке и вишак реченица које годинама прате односе на Балкану. Због тога и данас имамо неке поремећене односе", рекао је Радмановић новинарима у Скупштини Србије.

Сматра да брзо треба радити на поправљању тих односа, а то је, каже, могуће.

"Мислим да је 'мали шенген' о којем смо говорили на састанку са Ивицом Дачићем важна ствар на којој морамо радити убрзано и који би направио један искорак. Тај искорак не би био важан уколико би нам се поново дешавале тешке реченице и исхитрене одлуке као што се десило у овом случају, а било их је и раније у неким другим односима", оценио је Радмановић.

Радмановић је закључио да "ипак све зависи од носилаца најодговорнијих функција у појединим земљама у региону".

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво