Четири приоритета спољне политике

Приоритети српске спољне политике у следећој години биће приближавање ЕУ, очување територијалног интегритета, јачање регионалне сарадње и јачање економске дипломатије, поручио на амбасадорској конференцији у Београду председник Борис Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће приоритети спољне политике Србије у 2010. години бити: приближавање Европској унији, очување суверенитета и територијалног интегритета земље, јачање регионалне сарадње и добросуседских односа, и јачање економске дипломатије.

Председник Србије Борис Тадић је на амбасадорској конференцији у Палати Србија рекао да је чланство у Европској унији први приоритетни задатак спољне политике и Владе Србије и изразио уверење да је могуће да све земље Западног Балкана 2014. године постану чланице ЕУ.

"Политика европских интеграција је заснована на вољи грађана и та политика нема алтернативу", рекао је председник Тадић.

Србија не очекује успостављање нових критеријума за чланство у ЕУ који би се разликовали од оних из Копенхагена, навео је Тадић и нагласио да Србија не очекује ни попуст јер је испуњавање услова и европских стандарда корисно за читаво друштво.

Тадић је изјавио да очекује да ће током шпанског председавања ЕУ, односно до 1. јула, бити ратификован Споразум о стабилизацији и придруживању, како би крајем 2010. и почетком 2011. године Србија могла да добије статус кандидата за чланство.

Боља сарадња са земљама БРИК-а

Констатујући да су савремени међународни односи променљиви, Тадић је истакао да је неопходно да и спољна политика Србије буде флексибилна.

Према његовим речима, Србија у будућности треба да интензивније сарађује "политичким ентитетима" за које у прошлости није било довољно времена, а односи треба да буду продубљени пре свега са БРИК групом (Бразил, Русија, Индија, Кина) и земљама Покрета несврстаних.

Борис Тадић је оценио да је успех спољне политике Србије артикулација односа са највећим светским силама: Русијом, САД и Кином.

"Србија се ослања на ЕУ као на основни стуб спољне политике. Желимо најбоље односе са САД, иако се не слажемо око Косова, али се слажемо у већини осталих питања", навео је Тадић и оценио да је посета потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду прошле године била успешна.

Приликом посете председника Русије Димитрија Медведева потписан је низ стратешких споразума и потврђено историјско пријатељство, навео је Тадић и подсетио да је Србија добила од Русије кредит за подршку буџету.

"Надам се да ће са Русијом бити потписан и споразум о стратешком партнерству", рекао је Тадић и навео да је такав документ потписан приликом његове посете Кини, а последица тог споразума јесте изградња инфраструктурних објеката.

Србија стратешки партнер у региону

И са Италијом је потписан споразум о стратешком партнерству, подсетио је Тадић и поменуо улагање Фијата у Србију, а за 2010. годину најавио је потписивање споразума о стратешком партнерству и са Француском.

Стратешка партнерства Србије не значе да је Србија глобални стратешки партнер, већ стратешки партнер у региону, казао је председник.

Потписивањем тих споразума подигнут је међународни кредибилитет и легитимитет Србије у међународној заједници, навео је Тадић у обраћању амбасадорима.

Без међународног легитимитета нема ни одбране Косова, а Србија ни под којим условима неће признати независност Косова, "ни експлицитно ни имплицитно", нагласио је Тадић.

Србија је спремна за нове преговоре о Косову после саветодавног мишљења Међународног суда правде, рекао је председник и захвалио свим земљама које нису признале независност Косова.

Србија, казао је, не само да има право него и заслужује да Косово буде њена јужна покрајина.

Говорећи о безбедносној политици, председник је навео да је потребно отворити дипломатску мисију Србије при НАТО-у, "сличну каква већ постоји у Бриселу при ЕУ".

Првог дана Конференције шеф српске дипломатије Вук Јеремић истакао је да су најважнији циљеви српске дипломатије чланство у Европској унији и одбрана територијалне целовитости на Косову и Метохији.

Почасни гост Конференције је грчки премијер Јоргос Папандреу, који је јуче навео да је заједнички циљ да земље Западног Балкана уђу у Европску унију 2014. године, симболично, на стогодишњицу почетка Првог светског рата.

Ово је трећа амбасадорска конференција. Први пут је организована у децембру 2007. године, по угледу на стране дипломатске службе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво