Грчка историјски пријатељ

Србија и Грчка су историјски партнери и пријатељи, оценио председник Србије Борис Тадић, после разговора са премијером Грчке Јоргосом Папандреуом. Грчка се залаже за то да се Западни Балкан нађе у ЕУ 2014. године, изјавио грчки премијер.

Грчки премијер Јоргос Папандреу, који је као почасни гост учествовао на амбасадорској конференцији у Београду, састао се са председником Србије Борисом Тадићем.

"Србија и Грчка су историјски партнери и пријатељи", оценио је председник Србије Борис Тадић, после разговора са премијером Грчке Јоргосом Папандреуом, којем је захвалио на подршци у процесу европских интеграција.

"Од Папандреуа смо добили подршку на путу европских интеграција и он је човек који је пласирао Агенду 2014. година, када би цела Југоисточна Европа требало да буде интегрисана у Европску унију", рекао је Тадић.

Тадић је нагласио да скоро не постоји питање или проблем о којем две државе имају различита становишта.

Разговарали смо о билатералним питањима, економским тешкоћама и будућности региона у ЕУ, додао је Тадић, истичући да је Грчка наш партнер данас и сигурно ће то бити и у будућности.

Папандреу је оценио да је Србија учинила важне кораке на путу ка ЕУ, као што је подношење апликације за чланство у Унији.

"Честитам за храброст и политичку вољу да напредујете ка ЕУ и Грчка ће наставити да сарађује са вама. Верујемо да је 2014. година, када европску перспективу можемо учинити реалношћу за Западни Балкан", рекао је Папандреу.

"Разговарали смо о региону, Македонији, Турској, Кипру, Косову, али и економској кризи и радујем се сарадњи са Србијом у овом времену изазова", закључио је Папандреу.

Спољнополитички приоритети Србије исти

Раније данас у Палати "Србија" у Београду уводним обраћањем министра спољних послова Вука Јеремића почела је дводневна амбасадорска конференција Министарства спољних послова.

Јеремић је изјавио да се спољнополитички приоритети Србије у овој години неће мењати и да најзначајнији циљеви остају улазак Србије у ЕУ и одбрана територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији.

Министар Јеремић је рекао да је 2009. била година изазова и да ће задатак српских дипломата у овој години бити не само да држе успехе постигнуте у претходној, већ и да их увећају у 2010. години.

Шеф српске дипломатије је, поред напретка државе ка чланству у ЕУ и одбрани суверенитета на Косову и Метохији, као приоритете истакао и развијање добросуседске сарадње у региону западног Балкана и развијање економске дипломатије у времену када постоји светска економска криза.

Четири стуба спољне политике

Јеремић је рекао да четири стуба српске спољне политике остају Брисел, Москва, Пекинг и Вашингтон.

"Први стуб је Брисел, главни град ЕУ, којој желимо да приступимо што је пре могуће, док са Москвом делимо историјско партнерство, а данас је Русија и наш савезник у мирољубивој одбрани територијалног интегритета", рекао је шеф српске дипломатије.

Јеремић је истакао да је трећи спољнополитички стуб Србије Пекинг, са којим смо успоставили стратешко партнерство, док је као четврти, али не и последњи, навео Вашингтон, који је означио као кључног играча на светској сцени и западном Балкану.

Говорећи о агенди 2014, Јеремић је истакао да верује да "обећање направљено у Солуну може да буде испуњено у Атини 2014. године"

"Ово је несумњиво амбициозно, али Србија је уверена да је то оствариво", рекао је Јеремић, поводом идеје Грчке да Србија уђе у ЕУ 2014. године.

Говорећи о успесима постигнутим у претходној години, Јеремић је подсетио на одмрзавање Прелазног трговинског споразума, визну либерализацију и подношење кандидатуре за чланство у ЕУ.

Јеремић је рекао и да је Србија одлучна да заврши своју сарадњу са Хашким трибуналом, јер то, како је истакао, није само законска обавеза, већ и етичка обавеза - за нас, наше суседе и цео свет.

Став Србије у вези са Косовом непромењен

Поводом Косова и Метохије Јеремић је истакао да се позиција Србије неће мењати.

"Наше црвене линије су јасне и сталне. Никада нећемо признати једнострано проглашену независност Косова. То је наша уставна, морална и историјска обавеза", нагласио је шеф српске дипломатије.

Јеремић је, говорећи о сарадњи на западном Балкану и истакао да ће Србија у 2010. наставити да буде покретач убрзаних европских интеграција за читав регион, додавши и да ће Србија наставити да брани права и интересе Срба који живе ван Србије.

Министар Јеремић је рекао и да је стабилност Босне и Херцеговине најзначајнија за стабилност целог региона.

Као приоритет спољне политике Србије, Јеремић је, обраћајући се амбасадорима и грчком премијеру и министру спољних послова Јоргосу Папандреуу, истакао и економску дипломатију, напоменувши да ће Србија током 2010. године председавати ЦЕФТОМ.

Јеремић је захвалио Папандреуу на доласку у Београд, подсетивши се тренутака после петооктобарских промена 2000. године.

"Сећам се када сам га као млади активиста нервозно чекао испред Центра "Сава" после мирне револуције у октобру 2000. Папандреу је дошао и пружио ми руку, рекавши: "Честитам, Србија је данас почела свој европски пут", закључио је Јеремић обраћање амбасадорима учесницима дводневне конференције.

Западни Балкан у ЕУ 2014.

Папандреу је, учествујући на амбасадорској конференцији, рекао да регион западног Балкана мора да крене "крупним корацима напред и да отресе са себе ратове и конфликте из прошлости".

Грчка је мотор покретач агенде 2014. да све земље западног Балкана до те године постану чланице ЕУ и тај циљ је остварив, истакао је грчки премијер.

Папандреу је додао да ће окончање пута ка ЕУ захтевати од држава које желе да уђу у европску породицу народа "мирољубиво решавање конфликата од свих страна и поштовање људских и мањинских права, као и борбу против илегалних миграција, организованог криминала и корупције".

Говорећи о питању Косова, Папандреу је истакао да је то комплексно питање и да се Грчка залаже за решење које ће бити засновано на повељи УН и поштовању међународног права.

Папандреу је рекао да његова земља подржава став Србије да се обрати Међународном суду правде и тражи саветодавно мишљење о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Папандреу је, говорећи о стабилности у региону Балкана, истакао да су за Босну и Херцеговину европски изгледи кључни за постизање јединства.

Учесницима конференције обратио се и потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић.

Ово је трећа амбасадорска конференција. Први пут је организована у децембру 2007. године по угледу на стране дипломатске службе.

Конференција се наставља сутра, када ће се првим људима наших дипломатских представништава обратити председник Републике Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и министри полиције и одбране, Ивица Дачић и Драган Шутановац.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво