Зна ли се када ће и како ће изгледати нова влада

Седница Народне скупштине на којој ће бити изабрати руководство те институције, према наводима медија, требало би да буде одржана 8.октобра. На имена будућих министара чекаће се дуже. До истека законског рока за именовање нове Владе остало је нешто више од месец дана.

Иако већ готово 100 дана у техничком мандату, запослени у Немањиној 11 активности обављају редовно, каже председница Владе. Да ли ће на њеном челу и остати, али и ко ће у министарске фотеље – знаће се после консултација СНС са потенцијалним партнерима.

"Једине ствари која Влада не може да ради у техничком мандату то је да преузима обавезе за и у име следеће Владе, будуће Владе и не може да упућује нацрте закона у Скупштину, што не значи да не може да ради на нацртима закона и да припрема цео амбијент за брзи старт будуће владе и то је оно што ми радимо у техничком мандату. Ово што се дешава у Србији није заиста ништа другачије него што се дешава у Европи након парламентарних избора", истиче Председница Владе Ана Брнабић.

Слика после парламентарних избора у региону другачија - у Хрватској су избори одржани 5. јула, а нову владу добила је 18 дана касније. Месец и по од избора половином јула, Северна Македонија саставила је владу. Грађани Црне Горе на биралиштима претпоследњег дана августа, а три недеље касније конституисана је Скупштина.

Посланици у српском парламенту потврдили су мандате 3. августа, али скупштинско руководство још није познато. Нису позната ни имена будућих министара.

"Пракса СНС-а је да ни они сами не журе са формирањем Владе. Једним делом је то мотивисано да се направи што боља стратегија, другим делом је то на неки начин и нека врста интерне логике СНС-а која инсистира на одржавања и производњи тензије. Одржавање неке врсте тензије која ни једном члану и ниједном руководиоцу СНС на неки начин не дозвољава да се опусти. СНС увек шаље поруке да нико није сигуран", напомиње програмски директор Цесида Бојан Клачар.

О датуму формирања Владе неколико пута је говорио и председник Александар Вучић - првобитно је нови кабинет најавио за крај јула, касније за крај августа, па почетак септембра. Пробијен је и обећани рок - крај овог месеца.

У јавности се лицитира и ко ће у коалицију са странком, која је на изборима 21. јуна однела убедљиву победу са освојених 188 од 250 посланичких мандата.

"Мени се чини да се формирање ове владе не разликује много од претходна два постизборна циклуса. То је да нама делује да постоје некакви сукоби између напредњака и социјалиста, али пре или касније ти сукоби буду регулисани, они нађу заједнички интерес а то је да заједно буду у Влади. Тако да ми се чини да смо најближе том сценарију", наводи доцент Факултета политичких наука Душан Спасојевић.

Сценарио и улоге у будућој Влади по Закону морају бити познати најкасније 90 дана од конституисања Скупштине, односно до 3. новембра.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво