ДФЦ у Србији – пут до политичког решења води преко економије

Американци су по први пут у Београд дошли без условљавања што показује измењену перспективу Вашингтона и на нама је да искористимо могућност коју смо добили, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић у емисији "Око".

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцењује данашње отварање канцеларије ДФЦ у Београд у као имплемнтацију онога што је договорено у Вашингтону.

"Овде нису дошли само из једног најважнијег центра развојног фонда већ и представници пет специјализованих америчких агенција. Ми следеће године обележавано 140 година дипломатских односа а тада је потписан први трговински споразум. Ово јесте велики корак и показује да ово није предизборни трик и ми треба то да искористимо", рекао је за РТС Дачић.

Када се говори о политичком моменту, сви мисле на питање статуса, а Србија је успела да отклони ту опасност која је над њом лебдела као Дамоклов мач о признању, објаснио је шеф српске дипломатије гостујући у емисији "Око".

У Вашингтону је договорен једногодишњи мораторијум о лобирању Приштине за признање независности а Приштина се понаша супротно ономе што је договорено и шаље писма БиХ да призна Косово, истакао је Дачић.

"Годину дана мораторијума значи да не разговарамо само о политичким већ економским темама које су битне за све грађане. Због тога ово јесу значајне ствари што показује и делегација која је дошла из Вашингтона", рекао је Дачић.

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже да прво што се разликује је брзина имплемемнтације договореног у Вашингтону што показује да су Американци спремни да изгурају оно што су они обећали.

"Овај споразум је значајан и из економских разлога али и политичких. Отвара економске прилике за цео регион, не само за Србију и доласком ДФЦ-а у Сједињене Државе ће другачије гледати на Србију као на стабилно тржиште и државу", рекао је Кесић.

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику каже да није тачно да су у питању само кредити јер ДФЦ по новом закону може да инвестира и до 30 одсто кроз акције, фондове и пројекте. То значи да су онда сувласници а то јесте нови елемент америчке економије.

"Колико знам за ауто-пут "Мира", који је стављен још у Берлинском процесу 2014. године, опредељено је до сада 325 милиона евра од стране европског инвестиционог фонда и других европских фондова али то није довољно и можда ће ту бити простор за инвестиције. Брисел се тргао мало из летаргије, а сада су после Вашингтонског споразума опрезни у изјавама али и ЕУ ово иде у прилог јер економија отвара пут и за политичке договоре, иако то неће ићи брзо", рекла је Грубјешић.

Измењена перспектива, треба искористити могућности 

Због доласка делегације из Вашингтона нема разлога да било ко буде незадовољан, сматра Кесић јер су, како каже, Американци дошли са поклонима.

"Разлога за оптимизам  је тај што су Американци по први пут дошли без условљавања. Гренел је чак рекао да ми сада треба да вршимо притисак ако они не извршавају своје обавезе. Тон је другачији, имамо суштину економског дела споразума који је повољан и отвара перспективу за нове инвестиције", рекао је Кесић. 

Према речима министра Дачића нама треба сарадња Брисела и Вашингтона јер идемо ка истом циљу а то је отварање граница и тржишта како би се сви припремили за европско тржиште.

"Ми не бежимо од политичких тема и треба да се иде на то да се мора прихватити праведно решење а то није могуће само са економијом. Званична адреса за то је Брисел али то није могуће и без учешћа великих сила које имају право вета у УН", рекао је Дачић. 

Перспектива у Вашингтону је измењена и на нама је да искористимо могућност коју смо добили, закључио је Ивица Дачић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво