Хоти: "Не бежимо" од ЗСО, али не пре коначног споразума

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти каже да Приштина неће одступити од споразума о Заједници српских општина, али ће га применити тек по постизању финалног договора с Београдом.

Хоти је пред посланицима Одбора за спољну политику Европског парламента рекао да су на последњој рунди дијалога у Бриселу покренута важна питања, Заједнице српских општина и међусобних финансијских потраживања, и понавља да је међусобно признање једини пут ка пуној нормализацији односа Београда и Приштине.

"Потписали смо споразум о Заједници српских општина 2015. године и нећемо одступити од тог споразума. Сада смо се договорили да заједно дођемо до финалног свеобухватног договора, како бисмо могли да применимо и договор о ЗСО и многа друга питања", наводи Хоти.

Тврди да косовски закони подразумевају највише европске стандарде за мањинске заједнице.

"Има још тога да урадимо, али добро је да су све заједнице потпуно интегрисане", каже Хоти.

Kада је реч о другој отвореној теми, финансијским потраживањима, Хоти наводи да она подразумева договор о сукцесији и дуговањима на основу ратне одштете.

"Све је то важно како би нормализовали односе између наше 'две земље'", поручује Хоти.

Авдулах Хоти је пред европским посланицима у Бриселу закључио да "једино кроз међусобно признање Kосово може да се у потпуности ангажује у смисленим односима са Србијом".

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се