Које су теме отворене у Бриселу – детаљи разговора делегација Београда и Приштине

Београд и Приштина усагласили су ставове о питању несталих и расељених лица као и о економским односима, рекао је председедник Србије. Отворена су и два нова, Заједница српских општина и имовина и међусобна потраживања.

Председник Србије Александар Вучић каже да најтеже теме тек долазе на дневни ред и истиче да је за Србију посебно важан договор о економским односима.

"Суштина и, ако смем да кажем, оно што је за нас најважније, слободан проток људи, робе и капитала и услуга; да више не може да се прави штета било којој страни економски, да било која страна уводи некакве таксе, тарифе, као што смо то имали случај раније", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, важно је да имамо заједничко тржиште рада, да имамо заједничко тржиште робе, да размишљамо о будућности и то је нешто што ће донети напредак целом региону.

"О томе се није било лако договорити јер неком другом можда није било тако стало до тога, нама јесте и ми се тиме поносимо и то је за нас ужасно важно", рекао је Вучић.

Договорени су механизми решавања проблема интерно расељених лица и обавеза увида у све архиве како би се решила судбина око хиљаду несталих Албанаца и петсто несталих Срба, рекао је Вучић оцењујући да је то дуг према породицама на обе стране, које су верованто изгубиле своје најмилије.

"Када они траже правду за неког од својих, онда увек забораве на 14 жетелаца у Старом Гацком или забораве на децу убијену у Гораждевцу, као што и ми неретко волимо да заборавимо да има таквих случајева и на нашој страни. Верујем да је то важно и да морамо да покушавамо да градимо поверење за будућност, а не да једни друге доживљавамо искључиво као непријатеље", рекао је Вучић.

Косовски премијер Авдулах Хоти потврдио је да је постигнут напредак у областима у којима се до сада разговарало.

"Све о чему ми расправљамо, преговарамо и усагласимо се јесте део коначног споразума о номализацији односа и међусобном признању и увек ће важити начело да се нећемо сложити око било чега док се не сложимо око свих питања у оквиру овог споразума", рекао је Хоти. 

Важно је што су оба лидера долазећи са састанка у Вашингтону потврдила да придају највећу важност евроинтеграцијама и наставку дијалога, рекао је Мирослав Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

"Срећан сам што могу да вас обавестим да смо постигли потпуни напредак у областима о којима смо разговарали. Имали смо прву размену мишљења о питању имовине, финансијских потраживања и мањинских заједница, што ће бити теме следећег састанка", рекао је Лајчак. 

Председник Вучић најавио је да ће се учесници дијалога, након што се формира Влада и Скупштина почне рад у пуном капацитету, обратити народним посланицима и известити их о резултатима разговора са Приштином у претходним месецима.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије