Вучић на Бледском стратешком форуму, данас разговори са Меркеловом и Лајчаком

Петнаести Бледски стратешки форум који окупља лидере земаља Европе и региона почиње за који сат. Учесницима ће се обратити и председник Србије Александар Вучић који већ трећи дан борави у Словенији. Данас разговара са сепецијалним изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а имаће и телфонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Теме форума су пре свега нова реалност у Европи, Европа после коронавируса и после Брегтзита.

И овај Бледски стратешки форум окупио је шест премијера и два председника. Међу њима је и председник Србије Александар Вучић. 

Вучић ће се данас обратити приликом отварања учесницима. Имаће и разговор са Мирославом Лајчаком, који ће засебно имати панел од 45 минута на коме ће говорити о преговорима Београда и Приштине.

Јуче се председник срео два пута са Јанезом Јаншом, једном на билатералном састнаку, други пут на радној вечери, а пре тога са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем.

Сусрет са Лајчаком и телефонски разговор са Ангелом Меркел ће обележити данашњи дан.

Председник је јуче одговарао на питаља новинара, између осталог и на питање новинара Танјуга који је пренео изјаву косовског премијера Хотија тврдњу да се у Вашингтон може ићи само ако се преговара о независности.

"То мисле и Американци и Европљани, немојте да имате било каквих илузија. Само Европљани за то понекад нађу неку еуфемизам. Американци не крију, па Трамп је нама у писму написао очекујући међусобно признање. Немојте сад да се изненађује неко. Они су људи пре 12 година то признали. Шта је Хотијева и њихова тактика. Неко ће да притисне Вучиаћа који ће морати то да потпише под страшним притиском света и Европе и тако ћемо да завршимо ствари. Моја порука грађанима Србије је да буду мирни, да никада не бих урадио нешто што је противно српским интересима. Да ако мислим да постоји нека шанса за компромис изаћи ћу пред грађане Србије и рећи им шта је садржај тог могућег компормиса. Србији морате да понудите компромис, а не да Албанци добију све, а Срби ништа", рекао је Вучић.

Овогодишњеи Бледски стратешки форум иако је на крају корона кризе у Еворпим организован је другачије.

Ове године ту су углавном премијери и представници држава, али и министри спољних послова из земаљ региона. Претпоставља се да ће једна од важних тема бити борба са мигрантском кризом која поново узима јек након корона кризе у Европи.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво