Србија у 2009.

У овој години Србија поднела захтев за чланство у ЕУ, а грађани добили могућност да путују без виза. Пред Међународним судом правде почео процес о легалности сецесије Косова. У посети Београду били руски председник и амерички потпредседник, организована Универзијада. Преминуо je патријарх Павле.

Јануар 

1 - Еколошка катастрофа погодила је борско насеље Брезоник када је из РТБ "Бор" исцурио сумпор-диоксид, чија је концентрација била 110 пута већа од дозвољених вредности.

14 - Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић доставио је канцеларији Савета Европе у Београду извештај о трговини органима близу 400 отетих и убијених Срба са Косова и Метохије на северу Албаније.

16 - У Београду је преминуо Богдан Тирнанић (68), новинар, публициста, колумниста и филмски критичар.

22 - Влада Србије дала је сагласност за оснивање предузећа "Коридор 10" које ће руководити изградњом истоименог европског саобраћајног коридора кроз Србију.

Фебруар

2 - Нафтна индустрија Србије продата је за 400 милиона евра руском "Гаспромњефту".

9 - Обелодањени су подаци о енормним исплатама председнику и члановима Републичке изборне комисије за припрему и организовање ванредних избора 2008. у износу од 77,2 милиона динара. У Скупштину Србије зато су стигле њихове оставке 2. марта, али је само министарка правде Снежана Маловић вратила добијени новац.

15 - Председник Србије Борис Тадић именовао је генерал-потпуковника Милоја Милетића (56) за новог начелника Генералштаба Војске Србије, а за његовог заменика генерал-потпуковника Младена Ћирковића (56).

26 - Истражни судија Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду донео је решење за спровођење истраге против 19 осумњичених за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, када су 15. маја 1992. убијена најмање 92, а рањена 33 војника.

Март

16 - Чланови Управног одбора Народног музеја у Београду поднели су Влади Србије неопозиву оставку уз образложење да неће и не желе да буду саучесници у уништавању ове културне установе и највећег културног блага наше земље.

26 - Делегација Србије и ММФ-а закључили су споразумом о "стенд бај" аранжману вредном три милијарде евра, а ова средства држава може повући у траншама до априла 2011.

30 - После низа перипетија око почетка монтаже возила, са "Заставине" роботизоване линије сишао је први "пунто" са логоом "Фијата".

Април

17- У спору о легалности сецесије Косова представници правног тима Владе Србије и аутори Декларације о независности из Приштине предали су захтев Међународном суду правде у Хагу. У спор се осим Србије, укључило још 35 држава, од којих се 30 пријавило за усмену расправу.

18 - У Трсту је на основу Интерполове потернице ухапшен вођа Националног строја Горан Давидовић (31) чију екстрадицију тражи Србија због издржавања затворске казне од годину дана, на коју је осуђен због изазивања верске и националне мржње.

29 - Посланици Скупштине Србије усвојили су ребаланс буџета и шест пратећих закона, за шта је била пресудна подршка Савеза војвођанских Мађара. Буџетски дефицит је повећан за 28,9 милијарди динара и износи 70 милијарди.

Мај

20 - Потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден посетио је Београд и разговарао са председником, премијером и министром одбране Србије. Бајден је наставио пут у Приштину.

21 - Недељеник "Време" је објавио фотографије физичког злостављања наркомана у рехабилитационом центру у близини манастира Црна Река. Владика Артемије је шест дана касније сменио управника центра протојереја Бранислава Перановић који је прописао "терапију" батињањем.

27 - Скупштина Србије усвојила је Закон о безбедности у саобраћају, сет закона из области пољопривреде и Закон о забрани манифестација неонацистичких или фашистичких организација и удружења и забрани употребе њихових симбола и обележја. На исти дан Председник Барак Обама поставио је за новог амбасадора САД на Косову Кристофера Дела који је од 2000. до 2001. године био шеф америчке мисије у Приштини.

Јун

7 - У београдским општинама Земун и Вождовац одржани су ванредни локални избори на којима је највише гласова освојила Српска напредна странка, док је на изборима у Косјерићу победила Демократска странка. Избори на Вождовцу и у Косјерићу поновљени су у децембру, када су се у кампању укључили и лидери партија.

11 - Влада Србије одржала је прву електронску седницу, а увођење овог система коштало је 32,3 милиона динара.

23 - На основу Интерполове потернице издате на захтев власти Србије, у Бугарској је ухапшен бивши командант ОВК Агим Чеку, који се терети за смрт 679 људи и прогоне. Србија је затражила његово изручење, али је ипак пуштен на слободу два дана касније.

24 - У Новом Саду је по други пут ухапшен Иво Ђукановић (48), бивши републички посланик СПО-а, због држања у стану 5,5 килограма експлозива, разног оружја и муниције, због чега је његова супруга Татјана дан касније поднела оставку на место саветника председника Извршног већа Војводине Бојана Пајтића. Ђукановић је осуђен на две године затвора.

24 - Преминула сликарка Оља Ивањицки.

Јул

1 - Отворена 25. летња Универзијада на којој је учествовало више од 8.500 спортиста из 145 земаља. У такмичењима која су завршена 12. јула, спортисти Србије су освојили укупно 19 медаља, од тога девет златних.

6 - После готово 30 година, Јованки Броз, удовици бившег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита личну карту и пасош уручили су министри Ивица Дачић и Расим Љајић.

7 - Пилот потпуковник Раде Ранђеловић (47) и војник Милан Улемек (24) погинули су на аеродрому Батајница приликом пада авиона "МИГ 29".

12 - Шеф канцеларије Светске банке у Србији Сајмон Греј и министарка финансија Диана Драгутиновић потписали су Споразум о зајму у износу од 388 милиона долара за изградњу три деонице аутопута на Коридору 10.

Август

1 - На светском првенству у Риму ватерполо реперезантација Србије освојила је златну медаљу.

24 - Америчка поп дива Мадона одржала је концерт на београдском Ушћу пред око 40.000 посетилаца.

25 - На амбасаду Грчке у Београду бачена су два Молотовљева коктела. Одговорност је преузела анархистичка група "Црни Илија" која је захтевла ослобађање Тодориса Илиопулоса, ухапшеног током протеста у Атини 2008.

31 - Скупштина Србије усвојила је измене Закона о јавном информисању, који је оштро критиковала опозиција и стручна јавност, а председник Србије Борис Тадић је истог дана потписао закон. Заштитник грађана покренуо је пред Уставним судом 23. септембра поступак за оцену уставности појединих одредби тог закона.

Септембар

3 - У четири снажне експлозије у ужичкој фабрици муниције "Први мај" погинуло је шест радница и један радник, а 14 особа је повређено.

8 - У Специјалном суду изречене су пресуде групи вехабија из Новог Пазара због тероризма и припрема за бројне бомбашке нападе по Србији. На осам година осуђени су Адис Мурић и Бајрам Аслани, који је у бекству, на седам година Неџад Булић, такође у бекству, а Енес Мујановић на четири године робије.

13 - Пред око сто хиљада гледалаца у Батајници одржан је међународни аеромитинг на коме је учествовало 26 летелица из земље и иностранства.

16 - Пред Окружним судом у Смедереву почео је главни претрес актерима афере "Индекс" с Правног факултета у Крагујевцу међу којима је 16 професора, 33 студента и 14 помагача оптужених за корупцију због уписивања оцена за новац, без полагања испита.

20 - Отказана "Поворка поноса". Полиција је у Београду привела 35 особа које су хтеле да протестују против Поворке, упркос забрани окупљања.

29 - Преминуо француски држављанин Брис Татон кога су хулигани брутално петукли у центру Београда 17. септембра, уочи утакмице Партизан-Тулуз. Напад на француског навијача осудила најшира јавност Србије као и комплетан државни врх. Због смрти Бриса Татона у Београду 30. септембар проглашен за дан жалости. 

Октобар

20 - Београд посетио председник Русије Димитриј Медведев. На тај дан обележена је и шездесетпетогодишњица ослобођења Београда од нациста у Дргом светском рату.

Посету Медведева обележио је кредитни аранжман од милијарду долара и два гасна аранжмана, за изградњу гасовода Јужни ток и складишта гаса у Банатском двору.

Медведев је први је страни државник који се на посебној седници обратио посланицима српског парламента. Српска православна црква уручила је руском председнику "Орден Светог Саве првог реда" за "допринос јединству васељенског православља и показаној љубави према православном српском народу".

21 - У Клиничком центру у Крагујевцу преминула прва жртва грипа АХ1Н1, Биљана Ђусић из Краљева. Након што је умрло још пет особа, 11. новембра проглашена је епидемија.

Новембар

15 - Патријарх српски Павле преминуо је у 95. години. Тело патријарха било је изложено у Саборној цркви, где је око пола милиона грађана Србије и суседних земаља сатима чекало у колони да би одало почаст свом духовном вођи.

Након четири дана на погребној поворци на улицама Београда било је 650.000 људи. Опело на Платоу испред Храма Светог Саве служили су патријарх васељенски Вартоломеј и митрополит Амфилохије са епископима и свештенством. Митрополит Амфилохије је у беседи рекао да је патријарх Павле био "ходеће Јеванђеље", а патријарх Вартоломеј да је био "гигант духом". Патријарх српски сахрањен је, по сопственој жељи, у порти манастира Светог Архангела у Раковици. Тестаментом је од верника затражио да га, уместо цвећем и венцима, испрате прилозима за градњу Храма Светог Саве.

23 - Отворена војна база "Југ" на брду Цепотина код Бујановца, која је оцењена као највећа и најмодернија у региону. На исти дан Управни одбор НИС-а усвојио је извештај супервизора, где је израчунато да је НИС у претходној години пословао са губитком од осам милијарди динара.

28 - Државна ревизорска институција је ревизијом завршног рачуна буџета за 2008. установила неправилности, највише у поступку јавних набавки. Установљено је да су поједине установе приказивале и наплаћивале толике трошкове рада као да су појединци "радили" и до 30 сати дневно.

30 - Савет министара Европске уније усвојио је одлуку којом се грађанима Србије, Црне Горе и Македоније укидају визе, почев од 19.новембра. 

30 - Преминуо српски писац Милорад Павић.

Децембар

1 - Пред Међународним судом правде у Хагу почела је усмена расправа о легалности једностраног проглашења независности Косова. "Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом", гласи питање које је Међународном суду правде у октобру прошле године, усвојивши резолуцију на захтев Србије, поставила Генерална скупштина УН-а. Расправа трајала 11 дана. На исти дан министар одбране Србије Драган Шутановац допутовао је у посету САД на позив америчког секретара одбране Роберта Гејтса и то је први позив министру одбране Србије након 25 година.

3 - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позитивно је оценио сарадњу Србије са Хашким трибуналом.

7 - Савет министара Европске уније донео одлуку о почетку примене Прелазног трговинског споразума са Србијом.

19 - Грађани Србије, после 17 година, прешли границу само са пасошем.

22 - Србија поднела кандидатуру за чланство у Европској унији. Председник Тадић у Стокхолму предао захтев за чланство шведском премијеру Рајнфелту, чија земља од 1. јануара 2010. председава Унијом.

31 - Председник Тадић најавио подоношење контратужбе против Хрватске пред међународним судом правде у Хагу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво