Демонстрације у Србији: Фактор непознато и неразумљиво

Реакције европских медија на протесте у Србији се групишу око три фактора – колико незадовољство има везе са епидемијом коронавируса, колико са општим незадовољством актуелним властима, колико са општим смером којим се та земља креће. У складу са општом праксом кад се покривају мање битни или неразумљиви догађаји, преовлађују агенцијски извештаји.

Сви се слажу да је почело са новим таласом ковида у Србији. "Корона у Србији делује као бензин на ватру", пише Шпигел у ауторском чланку.

"Као и већина источноевропских земаља, Србија је у марту реаговала брзо и консеквентно на избијање епидемије. Затворила је границе, ограничила социјалне контакте и увела ношење маски. Уз такву ефикасну комбинацију мера, земља је прошла релативно срећно. До овог тренутка. Од недавно кривуље драматично расту", наводи Шпигел.

Шта је суштина протеста?

Криве су строге анти-ковид мере

Србија стоји пред двоструким изазовом, коментарише минхенски СДЗ: "Док у земљи поново бесни вирус, народни бес је на тачки кључања".

"Када је председник Вучић најавио повратак непопуларних мера у склопу нове битке против растуће епидемије, хиљаде су изашле на улицу да протестују", додаје СДЗ.

Сви се извештаји слажу у томе да су стриктне епидемиолошке мере из пролећних месеци укинуте не само прерано, већ одједном и у потпуности. У последици, државно-епидемиолошки тим је изгубио контролу над "клизним" моментима ширења ковида – где, у којим сегментима, из којих попуштања мера се генерирају нови случајеви заразе. 

Франкфуртски ФАЗ: "Број нових случајева у Србији расте, али се јавност свеједно радикално супротставља новим епидемиолошким мерама. Демонстранти су провалили у парламент и при томе певали патриотске песме".

Бечки Стандард покушава да у ауторски извештај убаци ноту религиозне дискриминације над муслиманима и инсценира малу расну епизоду. По српским властима, испада да су за ширење заразе по Србији криви муслимани Новог Пазара који су на Бајрам ишли у џамије, пише Аделајд Велфл, "али људи тамо тврде да највећи број уопште није залазио у џамије".

На страну то са колико људи је Велфлова разговарала који "нису ишли у џамије", њен извештај остаје као еклатантан пример прећуткивања битних чињеница. У априлу је влада у Београду због епидемије затворила цркве за Ускрс, па људи исто тако "нису ишли у цркве", као што ни муслимани сада очито нису ишли у џамије.

Али ту ускршњу епизоду Стандард не спомиње, зато што би онда логичан закључак био да је "влада оптужила Србе за ширење ковида по Србији" и то много пре него што је муслимане оптужила за исто.

Једну ствар сви извештаји спомињу – да се на врхунцу релаксираног односа укупне српске јавности према епидемији ковида прошлог јуна и владајућа странка непосредно после избора показала потпуно опуштена.

Аделајд Велфл је ваљда први пут од када пише о Србији у праву кад каже "да би власт требало да даје пример својим понашањем, а не да заобилази правила која је сама поставила."

Бибер: Нису анти-ковид мере, него Вучић

Шпигел цитира Флоријана Бибера из Центра за југоисточну Европу у Грацу који каже да је најновији талас ковида у Србији само повод, не и узрок нереда. "Кључ разумевања је да протести нису усмерени ка епидемиолошким мерама, већ против владине злоупотребе власти", пише Бибер.

Оно што Бибер имплицитно каже је да је нека друга власт закључала друштвени живот у Србији, јавност би послушала.

Ако је процена Бибера тачна, то значи да ће релевантан део јавности у Србији наставити да опструише епидемиолошке мере, како год оне буду изгледале. Ако је Биберова констатација нетачна, она шири дефетизам у земљи која стоји на почетку експоненцијалног раста ковида, чије бројеве у тој фази не може да издржи ниједан здравствени систем на свету.

Мало даље у тексту Шпигел сажима сву комплексност ситуације: "Двадесет и првог јуна су власти славиле тријумфалну победу над опозицијом која није изашла на изборе и која је унутар себе дубоко посвађана".

Поента Шпигловог текста је да је српски електорат одлучио да стави под сумњу легитиметет националне владе у тренутку кад у земљи убрзава замајац ковида. Имплицитно, половина српског електората и опозиционе партије су изабрале неспретан моменат за бојкот.

Није Вучић, него Косово 

Агенцијски извештаји описују ток догађаја испред Скупштине у Београду и варирају две горе споменуте теме епидемиолошке мере/статус владе. За разлику од њих, у ауторским извештајима просејава и трећа тема – статус Србије.

А у том делу долази до изражаја нетранспарентност политичког састава протеста. Демонстранти руше председника Вучића "јер му замерају да је издао српске интересе на Косову", пише аустријски ОРФ.

Аустријска национална телевизија је у петак увече сасвим директно извештавала да се на париским преговорима Београда и Приштине под немачко-француским посредовањем говорило о подели територија.

При томе ОРФ то није јавио као вест или ексклузиву, већ као обичну чињеницу коју није потребно доказивати – да Србија нуди територијалне корекције, док Приштина одбија сваки разговор о томе. И сваки разговор уопште.

То би значило да се српске власти приближавају жељи ЕУ за признањем Косова под извесним условима, да Београд, кратко речено, води европску политику.

За разлику од ОРФ-а, Шпигел тврди да "једна све ауторитарнија политичка класа у Србији води земљу све даље и даље од ЕУ, све ближе Истоку, све даље од Запада". То би онда значило супротно, да су демонстранти испред Скупштине "про-европски", а власти не, или "све мање". 

Минхенски СДЗ објашњава да су и демонстранти подељени, као и изборно тело: "Насилан део учесника долази са тврде националне деснице". Ка том закључку воде повици "Косово је срце Србије" и "Нећемо мигранте".

Томас Розер, београдски дописник аустријског дневника Пресе, набраја све варијанте које и иначе круже медијима и социјалним мрежама – да су протести инфилтрирани десницом, полицијским провокаторима, професионалним хулиганима и слично, али онда завршава са оценом да "протести делују спонтано, али без икаквог циља. Реч је о младим људима пуним енергије и беса".

Розер, позивајући се на београдске невладине изворе: "Протести не делују као да су дириговани од стране опозиције, нити показују да имају било какве рационалне циљеве. Учесници делују неискусно и лако подложно манипулацијама".

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво