Мирни протести незадовољних грађана у више градова Србије

У Београду је, трећи дан заредом, одржан протест грађана незадовољних мерама због актуелне епидемиолошке ситуација и радом власти. Протест у престоници протекао је без инцидената, за разлику од претходне две вечери када је било нереда. Мирни протести незадовољних грађана одржани и у другим градовима Србије.

Грађани су се у Београду окупили испред Народне скупштине, а неки од њих носе транспаренте на којима, између осталог, пише "Хапси хулигане, не туци свој народ", "Пендрек боли, али издаја ствара дубље ране".

Током вечери било је спорадичних мањих кошкања, група момака је у једном тренутку упалила бакље. Било је и оних који су одбијали да седну, па су их окупљени грађани потиснули у парк надомак Скупштине.

Како јавља репортерка РТС-а, та потиснута група напала је новинара портала nova.rs, који је том приликом задобио повреде главе и затражио лекарску помоћ. 

Осим тога, протест испред Скупштине протекао је мирно. 

Овај протест другачији је од других политичких протеста, пошто нема јединствених захтева због којих се демонстрира, а сам скуп је хетероген. 

Репортери РТС-а јављају да су на протесту примећени и поједини представници опозиционих партија. 

Уочи почетка протеста на друштвеним мрежама ширио се позив грађанима који мирно протестују да "седну и не наседају" на провокације, а упућен им је и позив да обуку беле мајице, како би се "разликовали од батинаша".

Мирни протести и у другим градовима Србије 

У Нишу су око 19.30 сати испред зграде Скупштине града почели протести. Након окупљања, грађани су кренули у протестну шетњу улицама града.

Већ од поподнева саобраћајна полиција је на главним градским раскрсницама, јер овај скуп није био пријављен, па се није знало којом ће трасом ићи демонстранти.

Приметно је било и присуство полиције, а припадници Жандармерије виђени су испред седишта СНС-а. Протест је прошао без инцидената.

Углавном млади Врањанци протестовали су испред Градске управе, уз повремене узвике против власти и председника државе.

Имали су и пиштаљке и носили пароле на којима је писало "Доле СНС". Потом су прошетали градским улицама до просторија СНС.

У Крушевцу је и вечерас у 18 часова одржано протесно окупљање грађана крај споменика Косовским јунацима.

Крушевљани који су се одазвали позиву упућеном преко друштвених мрежа, исказали су незадовољство извештавањем РТС-а, захтевали су од власти поштовање закона и заустављање вештачких нереда и напада на грађане и на полицију.

Током протестне шетње централним градским улицама позивали су суграђане да изађу и придрже им се, баш као и припаднике полиције током краћег задржавања испред зграде Полицијске управе.

Једночасовни скуп завршен је без инцидената.

И у Краљеву су се око 18 часова, испред зграде градске управе, окупили грађани, међу којима су били и поједини угоститељи.

За погоршање епидемиолошке ситуације окупљени су окривили власт и успротивили су се увођењу полицијског часа и ванредне ситуације.

Узвикивали су пароле против председника и чланова Владе, а тражили су и оставку чланова кризног штаба. Затим су окупљени грађани кренули у протестну шетњу централним градским улицама која се завршила поново испред зграде градске управе.

Протест у Краљеву је протекао мирно и без иједног инцидента.

Крагујевчани су се окупили испред Робне куће у центру града, а затим су у колони прешли на плато испред зграде Градске управе.

Како кажу, окупили су се спонтано преко друштвених мрежа и иза њих не стоји ниједна политичка партија или нека друга организација.

Дошли су да изразе незадовољство због стања у земљи и рада, како кажу, како градске тако и републичке власти. Сматрају да мере у борби против ковида 19, држава доноси онако како јој одговара, а не у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Протест је протекао мирно, није било говорника.

И у Чачку је вечерас одржан протест грађана. Најпре су се окупили испред зграде Градске управе и блокирали саобраћај у главној улици у Чачку.

Потом су уз пиштаљке, повике и звиждуке прошетали централним градским улицама, до Полицијске управе и до седишта Градског одбора Српске напредне странке које су гађали каменицама.

Протест је завршен нешто после 21 сат, када је због мањег броја демонстраната, који су остали испред зграде Градске управе, интервенисала и полиција.

Званичне потврде да ли је било ухапшених демонстраната вечерас нема.

У Ужицу је протестно окупљање почело у 20 часова, испред Градске куће.

Демонстранти су потом уз скандирање и звиждање пиштаљкама кренули пешачком зоном, задржали се испред седишта Градског одбора СНС где је неколицина јајима гађала седиште СНС, односно плакат са ликом Александра Вучића.

Протест је завршен око 21.30 без инцидената.

Суботичани су се окупили код Плаве фонтане у центру града на протесту који је иницирало удружење грађана "Слободан град".

То удружење позвало је Суботичане на миран протест испред Градске куће "због поступања власти током епидемије новог коронавируса, манипулације насиљем и бруталности полиције".

Најављено је да говорника неће бити, а повремено се чују пиштаљке.

Друго вече заредом и у центру Јагодине се протестовало уз гласно скандирање против актуелне власти. Учесници скупа кренули су затим у протестну шетњу главном градском улицом која је иначе од 20 часова затворена за саобраћај и пуна шетача и деце.

Инцидената није било као ни претходне вечери, а није било ни припадника полиције у униформама. На раскрсници испред зграде Основног суда у Јагодини протестна поворка је застала, а учесници скупа сели су на коловоз.

Мирни протести и у Смедереву. Грађани су се нешто после 20 часова окупили на градском тргу.

Уз пиштаљке и узвикивање, упутили су се у шетњу, најпре су отишли до зграде општине, а затим и до представништва Српске напредне странке, којег су гађали јајима.

Није било приметно присуство полиције.

Грађани су се и вечерас окупили и у Новом Саду, где је синоћ дошло до нереда. Вечерашњи протест протекао је мирно.

На друштвеним мрежама је најављивано и позивано на окупљање у Шапцу, али се то није догодило.

Градоначелник Небојша Зеленовић позвао је све суграђане да поштују прописане мере штаба за ванредне ситуације и да се суздрже од окупљања и других актовности које би додатно утицале на лошу епидемиолошку ситуацију у граду. 

Поручио је да ни он, нити странка на чијем је челу, као ни политичке организације са којима сарађује, не организују било какав протест у Шапцу и да је "данас у Шапцу најважнија борба против епидемије". 

На Широкој чаршији у Лесковцу протестовали су углавном млади Лесковчани. Није било шетње, обраћања нити присуства политичара и полиције. 

Протести почели у уторак 

Први протест пре два дана почео је око 19 часова, недуго након обраћања председника Александра Вучића и најаве да ће у Београду бити уведен полицијски час.

Незадовољни грађани мирно су протестовали, али је касније током вечери дошло до нереда, упада дела грађана у Скупштину Србије. 

Протест је настављен и у среду увече. Иако су у престоници протести почели мирно, полиција је реаговала након што су је демонстранти гађали димним бомбама, флашама и бакљама.

Нападнуте су екипе РТС-а у Новом Саду и Нишу

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је за два дана протеста и нереда повређено укупно 118 полицајаца, додајући да је насиље недопустиво и а да ће изгредници бити приведени правди. 

Током дводневних сукоба на улицама, повређено је и више десетина грађана. 

Због нереда на синоћњим протестима у просторије БИА приведена су два држављанина Израела

У видео-поруци током лета за Париз председник Вучић поручио је грађанима Србије да ће држава заштитити мир и замолио их да се не супротстављају "батинашима". 

Нереде на протестима осуђује и Влада Србије

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас каже да Савез за Србију није организатор демонстрација, али да ће, уколико се они наставе, бити уз грађане.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво