Вучић са Путином о КиМ: Русија поштује ставове Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са председником Русије Владимиром Путином разговарао о свим идејама и начинима за решавање косовског проблема. Путин је изјавио да се између Русије и Србије развијају веома прагматични и истовремено добри политички односи. Руски председник је потврдио да у октобру долази у посету Србији.

Нешто пре 17 сати завршен је састанак Александра Вучића и Владимира Путина у Москви, где председник Србије борави у дводневној посети и где ће бити гост на одложеној Паради победе поводом 75 година од краја Другог светског рата.

Вучић је изјавио да су имали веома добар разговор о свим кључним политичким питањима, а пре свега о КиМ и целокупној ситуацији у региону и свету.

Истакао је да је веома задовољан тим разговором и да су политички односи веома блиски између две земље.

"Добио сам одређене савете и добре анализе од председника Путина", додао је Вучић.

Наводи да су разговарали и о економским односима и да су две земље у прва три месеца упркос корони имале увећање трговинсике размене од седам одсто.

"То је готово невероватно, разговарали смо и шта још можемо од економске сарадње да урадимо и увећамо нашу трговинску размену", казао је Вучић.

Каже да је било реч и о раду РЖД на српским пругама и додаје да Руси то раде веома квалитетно.

Председник Србије је рекао да је са Путином причао и о о војнотехничкој сарадњи две землље, као и око изградње гасовода и када ће да потече први гас кроз Србију.

"Разговор о свим идејама за решавање проблема Косова"

Вучић је пренео да му је руски председник на мудар начин пренео своје мишљење по питању Косова и Метохије, пре свега, поштујући ставове Србије.

"Причали смо о свим идејама у свету и начинима за решавање косовског проблема, и, ако могу тако да кажем, Путин је на један мудар начин исказао своје мишљење, пре свега, поштујући ставове Србује. Русија поштује Србију и ту нема никакве сумње", рекао је Вучић на питање новинара да ли му је руски председник саветовао како даље да наступа по питању решавања косовског питања на међународној сцени.

Њему је, додаје, било важно да чује Путинове ставове и мисли по питању Косова и Метохије.

"Сувише је Путин мудар и велики да би нешто радио директно, али на паметан начин уме да укаже на одређене ствари и на томе сам захвалан", истакао је Вучић.

Председник Русије потврио је да ће доћи у Србију у октобру, пренео је Вучић. "Биће то величанствен догађај, када будемо отварали Храм Светог Саве", рекао је Вучић.

То ће, каже, бити и дани који ће потврдити заједничку борбу српског и руског народа у Другом светском рату.

Председник је подсетио да ће сутра, на Војној паради поводом обележавања 75-годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, којој ће и сам присуствовати, учествовати припадници Војске Србије.

"Има ствари о којима никада не можете јавно да говорите, али очекујем даље јачање поверења и још бољу сарадњу у будућности. Захвалан сам Путину на добрим речима и топлом гостопримству", рекао је Вучић.

Поновио је и да је са Путином до сада имао 17 сусрета и да је данашњи био један од најбољих.

"Има простора за српске компаније, али морамо још да ојачамо"

Председник је оценио да постоји простор у будућности за српске компаније на руском тржишту, али да морамо још да ојачамо.

Упитан да ли је на састанку са председником Русије разговарао о пословима за српске компаније, указао је да постоји мешовита комисија која се тиме бави.

"Имамо и даље проблем да имамо све више малих успешних компанија, али немамо још велику компанију која би могла да добије значајне послове у Русији", објаснио је додајући да нам за то треба још три до четири године опоравка.

Што се бартер аранжмана тиче, рекао је да Србија нема потребе за њима јер имамо добру финансијску ситуацију, и да све што треба да платимо новцем, плаћамо.

"Ако нам било када у одређеној сезони затреба неки производ узећемо од њих. Извозимо многе пољопривредне производе у Русију, и важно је да извозимо више финалних производа", указао је Вучић.

Путин задовољан развојем сарадње са Србијом

Између Русије и Србије развијају се веома прагматични и истовремено добри политички односи, истакао је Владимир Путин на почетку састанка.

Путин је, на почетку састанка у Кремљу, изразио посебно задовољство посетом Вучића, и захвалио му што ће присуствовати свечаној паради у Москви поводом 75. година од завршетка Другог светског рата, као и што ће српски војници са својим друговима по оружју из Русије продефиловати улицама главног града Русије.

Честитао је Вучићу на изборној победи и нагласио да се односи две земље развијају у свим сферама.

Посебно се осврнуо на економску сарадњу, и подсетио да је прошле године трговинска размена порасла за 22,6 одсто, а ове године у првом кварталу је порасла за 7,7 процената.

Истакао је да ће Русија наставити са инвестицијама, те додао да ће се наставити и развој сарадње у свим другим сферама укључујући безбедносној, пре свега у одбрани против савремених претњи.

Рекао је да се сарадња наставља и у војној области, култури, образовања и духовној сфери.

Руски председник је рекао да су се две земље успешно бориле против коронавируса.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво