Лајчак у Приштини – какву поруку носи

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак састао се прво са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, а затим и са премијером Авдулахом Хотијем.

Хашим Тачи је пренео Лајчаку да процес дијалога "треба да почне либерализацијаом виза за житеље Косова и да се заврши што је пре могуће, обостраним признавањем".

"Будућност Косова је сигурна само када је део конкретне европске перспективе. У том правцу ћемо радити заједно са САД како бисмо кренули што брже према једном свеобухватном споразуму", рекао је Тачи на краћој заједничкој конференцији за медије.

Лајчак је рекао и да је његов мандат "веома јасан, да се постигне свеобухватни спразум и нормализација односа и да се реше сва отворена питања у регији".

"Очекујем да завршимо процес који је почео. Имали смо конкретан састанак. Причали смо о роковима, плановима и методологији. Надставићемо комуникацију са осталим представницима Косова. Имаћу и посету Београду како би смо имали припрему дијалога", навео је Лајчак не износећи детаље.

Лајчак је рекао да не знао да ли ће бити у Вашингтону 27 јуна, али оно шти зна је да ЕУ и САД раде блиско и да очекују блиску сарадњу у дијалогу Београда и Приштине.

За разлику од ранијих појављивања пред медијима, Тачи овог пута није одговорио ко ће представљати Приштину у дијалогу са Београдом.

"Имамо чврсто поверење у САД, прихватамо европоске врендности. ЕУ је каснила у процесу либерализације виза и треба да се крене брже а Косово ће бити 27. у Белој кући", рекао је Тачи.

Подвукао је да је за Приштину суштинско да САД и ЕУ деле координацију као стратешки партнери.

"Пут ка ЕУ иде кроз нормализацију односа" 

Лајчак се затим састао са премијером Авдулахом Хотијем, а после састанка је рекао да пут Приштине ка Европској унији иде кроз нормализацију односа са Београдом.

"Желим да Косово напредује на том путу и то може да се изведе само уз ЕУ", пренео је Лајчак новинарима након сусрета са Хотијем.

"Информисао сам их о својим плановима за наставак дијалога. Разговарали смо с премијером о нашим очекивањима и конкретним корацима. Донео сам позивницу да премијер посети Брисел", рекао је Лајчак.

Оценио је да је дијалог до сада донео опипљиве и важне резултате захваљујући којима људи боље живе.

"Без окриља ЕУ која води дијалог то не би било могуће. Желим да градим и одржавам оно што је већ постигнуто, али такође желим да идемо даље како би дијалог довео до суспешног завршетка без губљења времена", рекао је Лајчак.

Премијер Хоти рекао је да је задовољан и охрабрен порукама Лајчака о његовој посвећености процесу у име 27 земаља ЕУ.

"Показао сам наш интерес за затварање овог процеса. Припремљени смо и имамо своју платформу. Лајчак има ужурбану агенду ових дана да се састане са свим странама и очекујем да ћемо се на крају његове посете поново састати како бисмо разговарали о техничким питањима ", рекао је Хоти и додао да је циљ обострано признавање Београда и Приштине.

Председница Скупштине Вјоса Османи након састанка са Лајчаком рекла је да у овом процесу не би требало да преговарају о територијама.

Османи сматра да је влада једина која би требало да представља Приштину у дијалогу и да Скупштина треба да га надгледа.

Лајчак ће се сутра у Приштини састати са представницима парламентарних странака и цивилног друштва. 

Иначе, он је по доласку у Приштину поручио да је дијалог важан и да има датуме, али да не може да их објави сада, јер мора да их координира са партнерима.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се