СНС о реизбору судија и тужилаца

Правни савет Српске напредне странке затражио да се преиспитају критеријуми за реизбор судија и тужилаца. Избор судија уноси хаос у правни систем, нагласио члан Савета Марко Ђурић.

Чланови правног Савета Српске напредне странке (СНС) затражили да се преиспитају критеријуми за реизбор судија и тужилаца.

Члан Савета Марко Ђурић истакао је да избор судија на директан начин "изврдава" Уставу Србије којим је загарантована сталност судијске функције и уноси хаос у правни систем.

"Овако нешто је без преседана у модерним европским државама и нешто што није виђено нигде сем у појединим афричким земљама и у Источној Немачкој непосредно након пада
Берлинског зида", рекао је Ђурић.

СНС захтева да се свим тужиоцима и судијама који нису реизабрани доставе јасна образложења због чега нису изабрани и који је то објективни критеријум на основу кога су надлежна тела одлучивала по овом питању.

"Наравно да има политичког утицаја на избор", рекао је Ђурић, и подсетио да је и Високи Савет судства и Државно веће тужилаца изабрала скупштинска већина.

Ђурић је рекао да СНС тражи да се успостави јасан, транспарентан и објективан критеријум на основу којег се бирају носиоци највиших правосудних функција.

Ђурић је оценио да нови Закон о безбедности саобраћаја представља велики корак напред у приближавању европским стандардима, али да се њиме неће постићи жељени ниво безбедности у саобраћају.

"За постизање безбедности у саобраћају нису довољне само драконске казне већ и стварање безбедних и квалитетних мрежа путева у Србији", оценио је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво