Чека се нова косовска влада, хоће ли прва одлука отворити административне прелазе

На Косову не престаје борба између албанских политичких ривала. Са једне стране је Аљбин Курти са друге Хашим Тачи и остали који су за данас заказали формирање нове Владе у Приштини. Да ли ће одлазећи премијер Аљбин Курти данас престати да управља Владом и колико је извесно формирање нове Владе?

Делује да је све договорено, али то тек треба да се потврди на самој седници скупштине.

Очекује се да на седници скупштине влада Аљбина Куртија и дефинитивно престане да одлучује.

Авдулах Хоти, који је декларисан као будући премијер најавио је да ће његова влада укинути одлуке владе Аљбина Куртија.

Авдулах Хоти до сада није био премијер. У одлазећој влади Аљбина Куртија био је потпредседник, а у једној од претходних министар финансија.

По струци је економиста. Потпредседник је Демократског савеза Косова који је већ управљао претходним косовским владама. Из Демократског савеза тврде да имају довољан број посланика који ће подржати нову владу.

Ако на данашњој седници нова влада буде изабрана, одмах постаје оперативна и њен први састанак могао да буде одржан непосредно након избора у скупштини.

Видећемо да ли ће једна од првих мера бити укидање одлука владе Аљбина Куртија. Јер, њихово укидање неће значити само поновни пласман српске робе, већ и почетак стварања амбијента за наставак дијалога Београда и Приштине.

Нова влада би у свом саставу требало да има највише министара из Демократског савеза Косова.

У њој ће министре имати и Алијанса за будућност, Српска листа, Социјалдемократска иницијатива и странке мањинских заједница.

Из покрета Самоопредељење уочи данашњег избора нове владе поручују да су протести неизбежни због свргавања њихове владе и да нико не може да им одузме мандат и право да они буду једини који могу да формирајуи владу.

Не откривају да ли ће блокирати рад скупштине, али најављују да ће се, како кажу, понашати у складу са мандатом који имају, и да ће бранити право грађана који су гласали за њих.

Косовска полиција појаснила је процедуру приликом уласка на Косово, након што су услед ублажавања мера због пандемије изазване коронавирусом, отворени неки административни прелази.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво