Парламент допринео укидању виза

Скупштина Србије ће у наредној години радити на унапређењу своје надзорне и представничке улоге и наставити са ефикасном законодавном активношћу, најавила председница Славица Ђукић Дејановић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће парламент у 2010. години радити на унапређењу своје надзорне и представничке улоге и наставити са ефикасном законодавном активношћу.

"Ове године скупштина је усвојила више од 300 закона и аката", истакла је Ђукић Дејановић у интервјуу Танјугу.

"Парламент више није црна рупа наших европских интеграција. Болела ме је та истина у време када је изречена. Ефикасним радом парламент је доказао да више није сметња развоју Србије", оценила је Ђукић Дејановић.

Према њеној процени, парламент је дао значајан допринос визној либерализацији, деблокади Прелазног трговинског споразума, као и подношењу кандидатуре за чланство у ЕУ, а коначан циљ је, што је и њена лична жеља, да у 2010. години Србија добије статус кандидата.

Председница скупштине сматра да је поред усвајања закона изузетно важно и њихово спровођење, како они не би остали мртво слово на папиру. Зато ће, истакла је, посебан значај имати надзорна функција парламента.

Ђукић Дејановић је указала и на неопходност несметаног рада независних тела од чије ефикасности, како је објаснила, зависи да ли ће надзорна улога парламента бити на највишем нивоу.

Значај извештаја Државне ревизорске институције  

"Та независна тела треба да имају добре услове за рад, јер ако она буду коректно радила свој посао онда ће надзорна улога бити на вишем нивоу. За сада то није довољно и довољно добро, али не може се све одједном, оценила је председница парламента.

Ђукић Дејановић је у том смислу истакла значај извештаја Државне ревизорске институције ДРИ о ревизији буџета за 2008. годину, наводећи да тај документ има изузетну, "готово историјску улогу, јер ће ревизора обавезати да у следећој години сачини потпунији извештај.

Она је најавила да ће парламентарци тај извештај, који је показао бројне неправилности у трошењу буџетских средстава, моћи да разматрају тек у периоду редовног пролећног заседања, јер опозиција захтев за његово стављање на дневни ред по хитном поступку није упутила пре расправе о буџету за 2010. годину.

Ђукић Дејановић је напоменула да је функција независних тела да укажу на све евентуалне неправилности и да делују да се оне уклоне, а да правосудни органи у тај процес треба да се укључе уколико се установи да има елемената за кривична гоњења и прекрешаје.

Председница српског парламента је нагласила и да је задовољна сарадњом са Владом Србије, која је, према њеним речима, имала изузетно тешку годину, не само због економске кризе, него и због веома амбициозног програма за ублажавање њених ефеката.

"Имамо врло коректну сарадњу гледано на дуже стазе и многи кораци који су сада непопуларни имаће своје оправдање за пар година" уверена је Ђукић Дејановић.

Омогућен развој парламентарног дијалога  

Када је реч о раду парламента, "прва међу једнакима", како је себе назвала, реализацију свих амбициозних планова за наредну годину неће пореметити ни смањена буџетска средстава од нешто више од милијарду и по динара.

"Програми су амбициознији, али због тога што смо добили 13 милиона мање него ове године биће одређених рестрикција, које се неће односити на циљеве, већ на смањење броја учесника у појединим активностима", рекла је Ђукић Дејановић.

Председница парламента је подсетила да је почетак године био обележен блокадом рада, али да је изменама пословника "омогућен развој парламентарног дијалога, који је временом постајао све култивисанији".

"Додуше, буде понека искра,..ципела, али све је то појединачно и више није карактеристика парламента. С обзиром да смо почели да развијамо надзорну функцију, да је представничка добра, али мора бити интезивнија и боља, и да је законодавна активност ефикасна и боља него на почетку, усудила бих се да дам позитивну оцену раду парламента у овој години, рекла је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, закон о скупштини ће омогућити финансијску самосталност парламента и померање тежишта рада са пленарних на седнице скупштинских одбора, а биће разматран пре почетка пролећног заседања.

У року од 90 дана од доношења закона, према најави председнице, биће донета и сва акта која из њега проистичу, пре свега нови Пословник о раду.

"Кроз закон о скупштини и пословник, кроз јачање недзорне и представничке функције, као и кроз развој дијалога, посланици би наредну годину требало да обележе јачањем парламентарне демократије и дипломатије, које ће тек тада добити право рухо", рекла је Ђукић Дејановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара