Вучић: Обезбедићемо се гасом на дуги период

Председник Александар Вучић поручио је у Бугарској да ће, захваљујући гасоводу "Балкански ток", Србија бити обезбеђена гасом на дуги период. Бугарски премијер Бојко Борисов истиче да ће генерације које долазе имати финансијске користи.

Српски председник је рекао да је са бугарским премијером Бојком Борисовом обишао два важна заједничка пројекта, завршетак ауто-пута између границе две земље и Софије и трасу будућег гасовода "Балкански ток". 

"И онда бисмо имали све време ауто-пут Београд–Софија, за три сата. То је нешто што ни Срби, ни Бугари много деценија нису могли ни да сањају, рекао је Вучић у обраћању новинарима. 

Додао је да је изградња "Балканског тока" од суштинског значаја за будућност Србије и Бугарске.

"Нисам сигуран да људи у обе земље разумеју сада значај те инвестиције. Изградња овог гасовода ће за обе земље значити раст економије и индустријске производње, као и обезбеђивање гаса за домаћинства на дуги период, који је један од најважнијих енергената", навео је Вучић.

Истакао је да гасовод има, како је рекао, стратешки и дубински значај за напредак инвестиција у обе земље.

"Видео сам каквом брзином се ради и колико квалитетно то раде Бугари и надам се да ћемо у кратком временском периоду завршити повезивање бугарског гасовода са српским гасоводом на територији Зајечара", казао је Вучић и додао да ће Србија ускоро изградити и гасни интерконектор од Ниша ка Бугарској, уз финансијску подршку ЕУ.

"Захвалан сам Бојку Борисову, јер сам данас видео више него у свим ранијим путовањима", констатовао је Вучић.

Вучић је захвалио Борисову на подршци Србији на европском путу, што, како је рекао, није увек лако, и додао да је Бојко носилац највишег ордена Републике Србије и да има обавезу да помаже Србији.

Захвалио је премијеру Бугарске, што је, како каже, уложио много труда, енергије и ентузијазма у прављење најбољих могућих односа Србије и Бугарске, и Срба и Бугара.

Истакао је да Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу, а бугарски народ као братски.

Председник је истакао да је од данас отворена граница између Србије и Бугарске, и да грађани обе земље немају обавезу карантина.

Истакао је да у будућности очекује још бољу сарадњу са Бугарском, као и још већу трговинску размену, која је прошле године износила 1,4 милијарде евра. 

Борисов: Генерације Срба и Бугара имаће финансијску корист

Бугарски премијер Бојко Борисов поручио је да ће гасовод "Балкански ток" бити од користи за обе земље и да ће генерације које долазе имати финансијске користи.

Казао је да се пројекат спроводи уз помоћ Европске комисије, поштујући све захтеве Трећег либерализационог пакета, "уз аплаузе Београда, Москве и САД".

"Показао сам српском председнику ново проширење на којем радимо. Радимо на две велике компресорске станице које ће радити под притиском од 64 бара. До сада је била пропусност 22 бара, а биће до 70 бара, како би наши српски пријатељи могли да узимају таксу на транзит уз већу пропусност", објаснио је Борисов.

Указао је да се ради и на интерконектору са Грчком, те да ће читав пројекат "Балканског тока" гарантовати диверзификацију, јер ће кроз гасовод моћи да пролази руски, амерички, катарски, турски гас, али и гас из других делова света.

Указао је да је коронавирус довео до кашњења пројекта за два до три месеца, и најавио да ће у октобру стићи компресори за компресорске станице које су обишли.

Коронавирус је, истакао је, однео много људских живота, нанео велику штету по економију у целом свету, али је сада дошло време да се српски и бугарски народ поново друже и посећују.

"Нисмо узалуд изабрали 1. јуни, Дан детета, за ову посету. Ми смо велика деца, волимо да се играмо. Тако смо се возили хеликоптером и после џипом. Било је изузетно пријатно. Симболично тиме укидамо карантин. И надам се да ћемо уз сву симболику успети да заборавимо кризу изазвану ковидом 19", рекао је Борисов.

Пренео је и да се данашња посета председника Србије завршава одавањем поште Светом Сави у Великом Трнову.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара