Пет до седам година до ЕУ

Потпредседник Европске комисије Жак Баро сматра да ће Србији бити потребно пет до седам година како би се приближила чланству у Европској унији.

Жак Баро, потпредседник Европске комисије, поручио је, испраћајући из Париза учеснике пројекта "Европа за све", да у Србији треба са оптимизмом да се очекује предстојећа деценија и да је визна либерализација са ЕУ само први део остварења сна.

"Желимо да Европа заиста буде Европа, а то без Србије неће бити тако", изјавио је Баро на свечаности у Српском културном центру у Паризу.

Потпредседник Европске комисије је честитао властима Србије што су у веома кратком року успеле да испуне све стандарде за визну либерализацију, али је додао да је потребно још много рада како би се испунили услови за чланство у ЕУ.

Баро сматра да ће Србији бити потребно пет до седам година како би се приближила чланству у Европској унији.

"Велика је срећа што имате на челу државе председника попут Бориса Тадића и таквог потпредседника владе попут Божидара Ђелића, који ће много учинити на том путу", оценио је Баро и истакао да Србија у наредној деценији треба да буде стожер демократије, мира и стабилности у региону.

Потпредседник владе Ђелић рекао је да месеци који су претходили визној либерализацији показују да је све могуће када Србија то жели и има подршку ЕУ.

"Пред нама су велики реформе и доста искушења. Не кажем да ће све ићи лако, али желим да се сада на крају овог нашег путовања сетимо да Србија која побеђује јесте Србија која верује у себе, не одустаје на првој препреци и проналази нове савезнике", истакао је Ђелић.

Ђелић је уверен да ће Србија направити велики корак ка статусу кандидата у 2010. години и да ће догодине у исто време славити формални статус или бити веома близу тог циља.

У знак захвалности за помоћ коју је пружио Србији на путу визне либерализације, Ђелић је потпредседнику Бароу поклонио икону светог Николе, заштитника путника, а амбасадор Душан Батковић је високом функционеру Европске комисије поклонио своју књигу о Косову и Метохији, написану на француском језику.

Учесници пројекта "Европа за све" су Србију напустили само минут по ступању на снагу визне либерализације са ЕУ. Током осмодневног путовања посетили су Брисел, Рим, Берлин и Париз. Посету земљама шенгенског простора завршили су у престоници Француске.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво