Одложена рационализација

Почетак рационализације државне управе одложен за јануар 2010. године, пишу "Вечерње новости". Према усвојеним квотама број запослених биће смањен за око 12 одсто. Одлагање умањује ефекат који се жели постићи, а то је уштеда у буџету, сматра економиста Милојко Арсић.

Влада Србије одложила је рационализацију у државној управи за јануар 2010. године. Oве недеље освојене су квоте, односно, максимални број запослених у свакој институцији републичке администрације поједначно.

Укупно, број запослених у републичкој управи биће смањен за око 12 одсто. Све републичке институције интензивно раде на систематизацији радних места, али ће откази бити одложени за период после Нове године, пишу "Вечерње новости", позивајући се на извор у Влади Србије.

Економиста Милојко Арсић, у изјави за РТС, сумња да ће се почетком године кренути у рационализацију државне управе. Он упозорава да свако одлагање умањује ефекат који се жели постићи смањењем броја запослених у државној управи, а то је уштеда у буџету.

Влада је ове недеље усвојила све подзаконске акте који би омогућили да донети Закон о одређивању максималног броја запослених у републичкој администрацији уопште и заживи.

Најозбиљнији "резови" десиће се у Министарству спољних послова, које сада има 1.110 запослених, где ће без посла остати 130 људи.

Управа за трезор, у којој ради 1.138 запослених, од јануара ће морати да припреми решења о отказу за 52 радника, док ће Републички геодетски завод број радника свести са садашњих 2.390 на 1.880.

Без посла ће остати и 110 запослених у Агенцији за приватизацију, 24 радника Агенције за лекове и 45 стално запослених у Агенцији за привредне регистре.

Супротно томе, Влада је одлучила да повећа број запослених у Министарству за НИП, Републичком секретаријату за законодавство, Републичком заводу за статистику, Авио служби владе и Канцеларији за европске интеграције.

Према утврђеним квотама Управа царина и Пореска управа Србије задржавају тренутно важећи број запослених.

Према информацијама из Министарства финансија, рационализација у овим управама ићи ће одвојено, у складу са реформама у овим областима, наводе "Новости".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи