ОЕБС: Одговорни за насиље на Косову махом некажњени

Организација за европску безбедност и сарадњу, ОЕБС, још једном је упозорила на озбиљне пропусте косовског правосуђа да казни починиоце насиља током албанских демонстрација 17. марта 2004. године, наводећи да је због недостатака читавог система већина починиоца кривичних дела остала некажњена.

ОЕБС, у извештају названом "Четири године касније", наводи да косовско правосуђе и даље има потешкоће у добијању изјава сведока, физичких лица и полицајаца, јер се они нису појављивали пред судом или су давали изјаве, које су се разликовале од претходно датих изјава.

Током дводневних насилних демонстрација косовских Албанаца, убијено је укупно 19 особа, 11 Албанаца и осам Срба, док је око 900 повређено, укључујући и 65 припадника међународне полиције и 58 припадника Косовске полицијске службе. Више од 800 објеката је уништено или оштећено, укључујући 29 цркава и манастира. Са Косова је, у та два дана, протерано око 4.000 тамошњих Срба.

"Врло се често дешава да се осумњичени починиоци одређених кривичних дела не оптуже и казне у складу са тежином почињеног дела...Судови често нису узимали у обзир као отежавајућу околност етнички мотив који је узрок многих почињених злочина," наводи ОЕБС.

Организација за европску безбедност и сарадњу, такође, наводи и да су догађаји марта 2004. године "озбиљно нарушили напоре Косова да постане толерантно мултиетничко друштво."

Према статистици наведеној у извештају, од марта 2004. до априла 2008. године, због мартовског насиља оптужене су укупно 242 особе, док је прекршајно гоњено још 157, што, обзиром да је у нередима учествовало око 50.000 људи, наводи на закључак да је већина остала некажњена.

"Мали број оптужница спречава могућност да се на адекватан начин заустави некажњавање и пошаље јасна порука да се ескалација етничког насиља неће толерисати", наводи ОЕБС.

ОЕБС сматра да је косовско правосуђе могло да постигне и боље резултате у вези са кривичним гоњењем одговорних за насиље, чему су "допринос дали сви актери који су укљуцени у кривични поступак - полиција, тужиоци, судови и сведоци."

"Иако је већина пресуда била у оквиру параметара које закон дозвољава, требало да судије оштрије казне криминалце, нарочито када је било очигледно да су преступи били етнички мотивисани," сматра ОЕБС, наглашавајући да је косовско правосуђе, честим коришћењем условних пресуда, у већини случајева није осигурао да они који су за време насиља марта 2004. године починили злочине, за то и одговарају.

ОЕБС је, такође, позвао Косовску полицијску службу да хитно да заврши истраге навода о кривичним делима која су почињена за време насиља из марта 2004. године и да без одлагања пренесе предмете тужиоцу.

Повезане вести:

УНДП критикује косовско правосуђе

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво