ДСС и НС послале Статут пред Уставни суд

Представници ДСС и НС Уставном суду предали предлог за оцену уставности Статута Војводине и Закона о утврђивању надлежности АП Војводине.

Предлог за оцену уставности Статута Војводине и Закона о утврђивању надлежности АП Војводине данас су Уставном суду предали представници ДСС и НС.

Шеф посланичке групе ДСС Милош Алигрудић је изјавио да се ради о два неуставна и незаконита акта, јер се њиховим одредбама "дискриминишу грађани Србије и доприноси неравноправности грађана" и да "практично представљају акте који отварају могућност сепаратизма".

Алигрудић је оценио да се Статутом Војводине и Законом о утврђивању надлежности одређује да "Срби нису конститутивни народ на делу територије државе" и да "део државе може да ступа у међународне односе независно или условљено у односу на државу чији је саставни део".

Према речима Алигрудића, Статут и Закон "претварају Србе у Војводини у егал националну заједницу са националним мањинама" и одређују да "постоји посебан суверенитет Војводине у односу на суверенитет Србије".

Лидер Нове Србије Велимир Илић је изјавио да су његова партија и ДСС кроз расправу у парламенту доказали да су Статут и Закон неуставни акти и оценио да се ради о "великом тесту за Уставни суд".

"Видећемо да ли је уставни суд страначки, суд про форме, или стварно штити устав", рекао је Илић.

Он је изјавио да би проглашење два акта неуставним показало да Уставни суд "брани устав", док би "гледање кроз прсте" значило да се ради о "партијском" суду.

На питање да ли такав став ДСС и Нове Србије представља притисак на Уставни суд, Алигрудић је одговорио одрично.

"Притисак на суд би био када бих вукао судије за рукав, подмићивао их, долазио приватно да их убеђујем у своје уверење. Истаћи јавно своје уверење, које почива на правним чињеницама, не може се назвати притиском на суд", рекао је Алигрудић.

Из ДСС-а је најављивано да ће захтев бити поднет у понедељак, 21. децембра.

Статут АП Војводине Скупштина Србије потврдила је 30. новембра, а Скупштина Војводине прогласила 14. децембра.

Закон о утврђивању надлежности Војводине републички парламент је усвојио 30. новембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи