Одлазећа косовска влада одлучила да од поноћи примењује мере реципроцитета

Одлазећа косовска влада одлучила је да постепено примењује реципроцитет као принцип у односима са Београдом, што значи да ће у трговинским односима са централном Србијом, у документима бити коришћени изрази складу са Уставом Косова и важећим законодавством.

То се односи на фитосанитарне потврде и пратећу документацију за прехрамбене и непрехрамбене производе биљног и неживотињског порекла који подлежу фитосанитарној контроли.

Затим односи се на ветеринарске потврде и пратећу документација за прехрамбене и непрехрамбене производе животињског порекла који подлежу ветеринарској контроли.

Одлуку владе спроводиће гранична полиција, Царина, Агенција за храну и ветеринарство, Агенција за медицинске производе и опрему и друге одговорне институције.

Примена и адекватност ове одлуке преиспитиваће се најмање једном месечно.

Влада је синоћ на електронској седници најавила да нове, следеће реципрочне мере према централној Србији могу да се односе на сва документа и праксе које утичу на трговинска питања, затим на признавање свих професионалних квалификација (као што су дипломе, лиценце за сертификате, дозволе итд. издате од стране косовских органа).

Реципрочне мере могу да се односе и на регистарске таблице возила (аутобуси, камиони, аутомобили итд.) и на слободно кретање особа, укључујући признавање докумената које издају Србија и БиХ, попут пасоша, личних карти и возачких дозвола.

Примена мера косовске владе почела је ноћас.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво