Гренел: О размени територија се никада није говорило у мом присуству

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел каже да питање размене територија никада није поменуто у његовом присуству и додао да за њега лично то није добра опција, преноси Газета експрес.

Ричард Гренел је у интервјуу за приштинску телевизију Т7 рекао да никада није разговарао с Хашимом Тачијем и Александром Вучићем о размени територија, као решењу између Београда и Приштине.

"Никада. Никада то није постављено као питање у мом присуству, и као што рекох, то није нешто што сам видео или да се причало о томе и успут, дозволите ми да будем врло јасан. Ово сам рекао и раније. То смо рекли на Твитеру, објавили смо изјаве за штампу, када су они тражили. Ово није први пут да нам је јасно да су ове приче само пуке гласине, једноставно су гласине", рекао је Гренел.

Упитан да ли је размена територија добра опција за њега, он је то искључио.

"За мене лично то није добра опција. Не видим то као опцију", рекао је амерички изасланик.

Гренел је открио детаље разговора са одлазећим премијером Аљбином Куртијем и између осталог рекао да је он обећао укидање таксе, а од нове косовске владе, каже очекује обавезно укидање таксе, пише Газета Експрес.

"Погледао ме је директно у очи и рекао да ће укинути таксу", рекао је Гренел.

Нема смисла имати политику која штети економији 

Подсетио је да је став Сједињених Држава је да "стопостотна такса, која је уведена пре него што је Курти постао премијер, највише штете наноси економији и народу Косова".

"Зато нема смисла да имамо политику која штети економији, не дозвољавају предузећима да напредују и отварају нова радна места. То утиче на младе људе који желе радна места и када политика штети самој економији, не треба очекивати од нас, од Сједињених Држава, да и даље подржавамо политику која штети људима и активностима на стварању нових радних места ", истакао је Гренел.

Додао је да је америчка економија од када је Трамп председник САД имала фантастичне резултате и да је Трамп од њега затражио програм подршке управо за Косово и Србију у стварању стимулативних економских корака и стварање повољне пословне климе како би младима обезбедили нова радна места.

Говорећи о односима с новом владом која би тек требало да се формира, након рушења Куртијеве владе, Гренел је рекао да би нова влада морала прво да укине таксу.

"Нећемо се мешати у политику. Народ на Косову ће изабрати владу, они ће бирати свог лидера, међутим Сједињене Државе ће одабрати своју политику и наша политика је веома одржива, без обзира на то ко је на власти. Такса треба да се укине јер верујемо да 100-постотна такса наноси штету вашој економији ", подвукао је Гренел.

Гренел је нагласио да САД покушавају да помогну Косову, да помогну Србији, целом региону, да створе подручје или регион који има радна места и наде за младе да би могли да остану у региону и имају квалитетна радна места, да заснују своје породице и да ове породице имају просперитет, поновивши још једном исту поруку.

"Укинути таксу и потом можемо сарађивати у ширем смислу", рекао је Гренел.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво