Медведев: Косовски преседан изузетно опасан

Русија косовски преседан сматра изузетно опасним и неуспешним, изјавио је руски председник Дмитриј Медведев, изражавајући чуђење што је генерални секретар УН Бан Ки-Мун мимо Савета безбедности саопштио да треба да се замене снаге светске организације на Косову.

"Одлуке донете по том питању сматрамо не појединачним, како је то уобичајено да се каже у дипломатији, не случајем sui generis, већ апсолутно преседанском ствари", истакао је Медведев и додао да на Косову и Метохији главни мандат треба да имају снаге УН.

"Још ће требати дуго деценија да Европа то размрси", рекао је руски председник у интервјуу новинарима земаља Групе осам пред самит у Јапану, пренела је агенција Итар-Тас.

Према речима Медведева "потпуно је очигледно" да ће косовски преседан користити и низ других сепаратистичких режима ради оправдања сопственог правног субјективитета.

Русија је, како је рекао, апсолутно јасно формулисала своју позицију да снаге УН треба да имају главни мандат на Косову.

"Такве одлуке не треба да доноси генерални секретар УН самовољно, то је компетенција СБ УН, а друго, прилично је чудно када СБ УН није изразио свој став а генерални секретар је на ту тему нешто рекао", навео је Медведев.

Шеф руске државе је рекао да су снаге УН на Косову неопходне "у ситуацији када постоје стране у конфликту, када постоје државе које се категорички противе таквом кретању, пре свега, природно Србија, постоје државе које се ни по коју цену неће сагласити да признају Косово као нову државу".

"Таквих држава је много", истакао је Медведев, додајући да процес признавања једнострано проглашене независности иде знатно спорије него што су то очекивали "творци те идеје".

Према речима руског председника, на Косову је нужно заузети "миран, уравнотежен курс", а "једини терен на којем треба ту тему разматрати је УН и СБ УН".

"У складу с тим, мировни контингенти треба да буду одобрени у складу са Повељом УН и Резолуцијом 1244 СБ УН", истакао је Медведев.

За позицију Москве о решавању питања Косова, председник Русије је рекао да је раније формулисана и да од ње није одступала.

Медведев 3. јула почиње турнеју у оквиру које ће посетити Азербејџан, Туркменистан и Казахстан.

Из Казахстана ће Медведев отпутовати 6. јула, у недељу, за Јапан, где се на острву Хокаидо одржава самит Групе осам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи