Пада ли Куртијева влада месец и по дана од формирања

Демократски савез Косова иницираће изгласавање неповерења и збацивање владе коју води Аљбин Курти, само месец и по дана од њеног формирања. Курти је са места министра унутрашњих послова сменио Агима Вељијуа, потпредседника Демократског савеза, због, како тврди, ширења панике и инсистирања да на Косову буде уведено ванредно стање због коронавируса.

Према ономе што смо до сада гледали у косовској скупштини, Демократски савез имаће подршку најпре странака из такозваног ратног крила. 

У косовској скупшини Аљбин Курти са својим покретом Самоопредељење имао је подршку једино Демократског савеза и неких посланика несрпске заједнице. У ситуацији када изгуби и подршку каолиционог партнера, Курти и његова странка остају усамљени.

Курти је сменио министра унутрашњих послова, што је – уз различит став о укидању таксе – било довољно да Демократски савез одлучи да покрене процес опозива владе.

"Одлучили смо да ДСК покрене иницијативу за изгласавање неповерења и збацивања Куртијеве владе. Ризикујемо да нарушимо односе са САД као последицу неукидања таксе, а и проблем који је настао отпуштањем министра Вељијуа супротно споразуму о влади", рекао је Мустафа.

Аљбин Курти је касно синоћ одржао конференцију за новинаре и рекао да је његов коалициони партнер знао за намеру да ће сменити министра унутрашњих послова који се, по њему, залагао за ванредно стање, мимо става владе.

Курти је рекао да нема повратка назад и да треба сачекати шта ће ДСК предузети.

За опозив владе потребан је 61 посланички глас. Ако до опозива дође, варијанте изласка из кризе су или широка техничка коалиција или нови избори.

У овој ситуацији, док влада полуванредно стање, избори су мање вароватни. Хашим Тачи би имао могућност да процени коме би понудио мандат за формирање нове владе.

Пред новом владом остали би исти изазови као и пред постојећом. Спречавање ширења коронавируса, Специјални суд за злочине ОВК и наставак дијалога са Београдом.

 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво