Скупштина о Предлогу закона о министарствима

Расправа о више од 70 амандмана у Скупштини Србије трајала је до касно вечерас, а посланици су размотрили половину. Наставак 4. јула у 10 часова.

Још у преподневном делу заседања било је јасно да Србија у петак неће добити Владу јер су, уместо о закону, посланици опозиције расправљали о двоструким аршинима владајуће коалиције при усвајању амандмана.

Тако је ЛДП устао у заштиту радикала и протестовао што је њихов амандман на Предлог закона о министарствима одбијен, а усвојен истоветан предлог социјалиста.

Владајућа већина правдала се пропустом службеника и исправила грешку. Међутим, неке опозиционаре нервирао је чак и осмех потпредседнице Скупштине.

Уследиле су консултације председнице Скупштине са шефовима посланичких група и договор да до петка поподне парламент заврши расправу и гласа о законима, а да у понедељак почне седница о Влади. Међутим, консултацијама нису присуствовали радикали, па је неизвесно да ли ће тако и бити.

Осим у Новој Србији промена ће бити и у посланичком клубу СПС-ПУПС-ЈС. Пошто лидер социјалиста Ивица Дачић оде на место потпредседника Владе, у Скупштини ће га заменити председник Извршног одбора те странке, Бранко Ружић.

Посланици СРС, који су поднели највише амандмана, замерили су што нема посебног министарства за туризам, већ тај сектор постоји у оквиру министарства економије.

Радикали су педложили и спајање министарстава просвете и науке и технологије јер би то, по њима, било боље, логичније и рационалније решење.

Посланик ЛДП Слободан Мараш предложио је да се из делокруга министарства животне средине издвоји просторно планирање, јер је "питање животне средине само по себи довољно значајно".

Владајућа већина у Скупштини Србије повукла је јуче амандман којим је предложила да се ресор за људска и мањинска права припоји Министарству правде. Повлачењем амандмана задржавају се првобино предложена решења да влада има 24 ресора и да се уведе Министараство за људска и мањинска права.

Скупштина је јуче завршила расправу о амандманима о изменама и допунама закона о влади.

Предложеним изменама заменик председника владе имао би скоро иста овлашћења као и премијер.

Опозиција је поновила примедбе изнете у расправи у начелу, када су тврдили да је увођење те функције у супротности са Уставом.

Током расправе затражено је да се амандманима омогући да на снази остане досадашње решење, по коме би председник владе могао да овласти потпредседника да га у одређеним случајевима замењује.

Председник Скупштине Славица Ђукић Дејановић одредиће дан за гласање по завршетку расправе о амандманима на оба законска предлога, а пошто их посланици усвоје, биће створени услови за формирање нове владе.

Повезане вести:

Мањи број министарстава

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво