Вучић: Забранићемо улаз у Србију људима из угрожених подручја

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће због епидемије коронавируса привремено бити бити забрањен улазак у Србију људима из угрожених подручја.

"Предузећемо мере и забранићемо улаз људима из појединих земаља односно угрожених подручја, у кратком периоду са севера Италије, делова Швајцарске, Јужне Кореје и из одређених покрајина Кине, као и из Ирана", навео је Вучић.

Вучић је, гостујући на телевизији Коперникус, рекао да ће држава предузимати и друге неопходне мере.

Број заражених ће да расте, каже Вучић, јер се то не може зауставити, али додаје ће држава предузети све да тај број буде што је могуће мањи, те да заштити грађане.

Указао је да је Италија предузела све што треба па је опет много људи подлегло коронавирусу, а у Србији су тренутно две особе заражене, па опет има оних који, каже, оптужују власт да није добро организовала здравствени систем у овој ситуацији.

"Светска здравствена организација је похвалила Србију", рекао је председник и додао да "нема места паници, али ни неозбиљности".

"Потребан је опрез и одговорност", поручује Вучић.

"Радићемо све што можемо, припремили смо капацитете", рекао је Вучић.

Председник је захвалио медицинским радницима, те истакао да ће предложити премијерки и министру здравља да ангажовани у сектора здравства, посебно из "инфективног дела" буду награђени посебном стимулацијом.

Вучић је указао да се економска штета узрокована коронавирусом мери трилионима долара и евра, а на питање "ко сад трља руке", одговорио је да не верује да оваква ситуација било коме одговара, и навео да и председник САД Доналд Трамп најављује нове мере како би се ублажиле последице.

Указао је и на кризу за ценом нафте, као и на свим берзама, уз мигрантску кризу.

"То су велике ствари на које имамо минимални утицај. Имали смо среће до сада, али очекујем да број оболелих почне да расте", приметио је Вучић.

"Спреман да издам наредбу, ако безбедност буде угрожена"

Председник је поновио да нема разлога за панику када је реч о мигрантима, као и да је спреман да у сваком тренутку изда наредбу војсци и полицији, уколико безбедност земље буде угрожена.

"Људи не треба да брину, бићемо спремни и мерама физичко-техничког обезбеђења, и мерама које могу да предузму наша восјка и полиција. Спреман сам да такво наређење да издам у сваком тренутку, ако безбедност Србије буде угрожена", рекао је Вучић.

Поновио је да га више брине коронавирус и здравље сваког човека, али да морамо да сачувамо земљу.

Додао је да по питању ширења информација како ће у Србији бити "кампови" за мигранте "имамо посла са неодговорним, али и политичким поквареним људима".

Поводом скупа против миграната, који је јуче одржан у Београду, Вучић је рекао да је то лош скуп за земљу и лоше нас представља у свету, али да може да разуме део емоције коју ти људи носе, што никако не значи да то и оправдава.

"Важно је да ми покажемо, колико је могуће, јединство, уједињеност у тренуцима који за земљу нису лаки. Није наша кривица ни нафта, ни Идлиб, ни корона", приметио је Вучић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво