Дачић: Си можда у септембру у Србији

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би кинески председник Си Ђинпинг могао у септембру да посети Србију.

"Министар спољних послова Кине Ванг Ји ми је пренео поруку за председника Александра Вучића да је већ почетак јесени, односно септембар, можда један од могућих термина за посету председника Си Ђинпинга Србији", рекао је Ивица Дачић у Пекингу за Танјуг.

Дачић је навео да је свом кинеском колеги пренео Вучићеве поздраве и поруку за Сија да ће он сигурно доћи на самит Кине и земаља Централне и Источне Европе, који би требало да буде одржан 15. и 16. априла.

"Вучић је један од првих званичника који је најавио сигуран долазак чиме се још једном показује наше пријатељство и солидарност са Кином", рекао је Дачић.

Министар спољних послова изјавио је да је његова посета Кини била од изузетног значаја, јер је Србија показала да је прави пријатељ Кине, те додао да ће у ту земљу ускоро стићи помоћ Владе Србије у виду медицинске опреме.

"Како ми то волимо да кажемо, на муци се познају јунаци, а у невољи се познају и прави пријатељи", рекао је Дачић у Пекингу.

Србија поносна што јесте и што може да буде пријатељ Кине 

Он је истакао да су сви његови саговорници у Пекингу истакли да је Кина поносна што има пријатеља као што је Србија, те додао да је Србија поносна што јесте и што може да буде пријатељ Кине.

Навео је и да су га они информисали да су постигнути веома значајни резултати у заустављањују ширења епидемије корона вируса, да је број излечених већи од 20.000, а да је јуче број нових случајева ван провинције Хубеј био свега пет, што показује да су постигнути важни кораци у заустављању епидемије.

"Ми желимо кинеском народу да искажемо дивљење за све што ради, поштовање и подршку. Ускоро ће стићи и помоћ коју је Влада Србије упутила, пре свега у медицинској опреми. Желимо народу и руководству Кине да победи ову страшну болест", истакао је Дачић.

Он је истакао да осуђује све политичке манипулације епидемијом, које се користе за ширење антикинеске атмосфере широм света, нарочито у неким западним земљама.

"Сви би требало да се понашају управо супротно, да дају подршку Кини, зато што је Кина начином организовања државе, одговорним приступом проблему, много помогла читавом свету", рекао је Дачић.

Он је додао да се Кина налазила на бранику борбе против епидемије и помогла земљама да добију на времену и да се боље организују у случају да се вирус прошири на друге континенте и регионе.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је у разговорима још једном захвалио Кини на принципијелној подрсчи у очувању територијалног интегритета и суверенитета, када је реч о КиМ, и изразио снажну подршку Србије политици једне Кине и заштити интегритета и суверенитета те земље.

Дачић је додао да је значајно и то што су његови саговорници истакли да је његова посета била прва посета једног министра спољних послова Кини, у специфичној ситуацији.

"Зато је то симболична порука да је Србија спремна да буде солидарна и да пружи подршку кинеском народу и руководству у данима када је њима тешко, као што је Кина у најтежним тренуцима за српски народ, у време бомбардовања, била присунта и подносила жртве, као и Срби", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво