Вучић: Висока излазност бирача дискредитоваће оне који позивају на бојкот

Демократија у Србији је на удару самопрокламованих лидера опозиције који позивају на бојкот избора, истиче председник Александар Вучић за бриселски портал Евроактив и додаје да се на тај начин ускраћује право грађанима на политичку заступљеност. Вучић очекује високу излазност бирача, што ће, како оцењује, дискредитовати оне који позивају на бојкот.

Вучић у ауторском тексту за Евроактив наводи да је уверен да бојкот неће успети и да очекује велику излазност.

Председник оцењује да прави српски гласачи опозиције могу бити ускраћени за своје основно демократско право на политичку заступљеност и де факто обесправљени од неколико неизабраних појединаца који тврде да их представљају.

Вучић сматра да се претња бојкотом никада није односила на изборни процес, већ да се увек радило о страху лидера опозиције да се поштено и транспарентно суоче са бирачким телом.

"Ти самопроглашени лидери опозиције искористили су бојкот како би покушали да делегитимишу априлске изборе и наредну владу", наводи Вучић.

"Неће успети. Убеђени смо да ће грађани Србије прозрети шта представљају позиви на бојкот. Једини значајан бојкот могао би да буде бојкот избора грађана Србије, а не лидера без присталица", навео је Вучић.

Вучић је истакао да ће очекивана висока излазност бирача потврдити изборе и дискредитовати оне који позивају на бојкот.

Вучић је навео да "странке које се залажу за бојкот нису успеле да освоје срца и ум гласача, а да је то успела Влада коју предводи СНС", која је спремна да се суочи са бирачким телом на слободним и фер изборима.

Председник је рекао да Србија, под актуелном владом, има јаку економију са растом БДП-а од четири одсто, да је једна од најбрже растућих економија у Европи, док је незапосленост спуштена испод десет одсто, у односу на 25 одсто, колико је оставила претходна власт.

"Јавни дуг се константно смањује, инвестиције, укључујући и стране, рекордно расту, док су плате и пензије више него икада пре".

О измени изборних закона

Вучић каже да је Влада Србије у претходних годину дана радила са невладиним организацијама, ОЕБС-ом, ОДИХР-ом, Европским парламентом и политичким странкама у Србији како би осигурала право грађана да гласају на демократским и фер изборима. Како каже, Влада се није само укључила у разговоре и дебате, већ је тражила и примила захтеве и препоруке свих страних и домаћих актера, укључујући и опозиционе странке, о томе како да се побољшају закони и регулативе у вези са изборним процесом.

Подсетио је да је Влада Србије прошлог августа формирала радну групу за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом са циљем да се усвоје закони и правила који ће омогућити слободне и фер изборе на пролеће.

Радну групу предводи министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, који ће, наводи Вучић, ускоро ОЕБС-у, ОДИХР-у и јавности представити шестомесечни извештај радне групе.

"Без жеље да се утиче на његов извештај, слободно се може наслутити да ће извештај потврдити да су сви важни и значајни захтеви и препоруке које је Влада примила прихваћени и да су усвојени неопходни закони", рекао је Вучић.

Усвојене су кључне мере и потребни прописи попут закона о финансирању изборне кампање, закона о функционисању Агенције за борбу против корупције, правила која регулишу политичке активности изабраних званичника и државних службеника, правила која регулишу приступ медијима током изборне кампање, правила која регулишу управљање изборним списковима и процедурама гласања, као и права бирача и домаћих и страних посматрача избора да пажљиво надгледају изборе.

Такође, смањен је и изборни цензус са пет на три одсто како би се обезбедили заступљеност ширег спектра политичких странака и загарантована места представницима националних мањина.

Како је указао, обе мере ће смањити број места која СНС потенцијално може да добије.

Вучић је додао и да ће, с обзиром на правичан приступ медијима за кандидате и опозиционе странке, јер је то био фокус жалби најгласнијих опозиционих лидера, Регулаторни орган за електронске медије (РЕМ) одмах усвојити нова правила о томе како јавни сервиси морају, а комерцијални медији треба да обезбеде заступање без дискриминације свих регистрованих политичких партија, коалиција и кандидата током изборне кампање.

РЕМ ће бити овлашћен да пажљиво надгледа поштовање ових правила и препорука од стране јавних служби и комерцијалних медија и да извештава на недељној основи на својој веб-страници отвореној за јавност, закључио је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво