Дачић: Укидање такси и наставак дијалога у интересу свих

Министар спољних послова Ивица Дачић изразио је наду да ће Приштина чим пре укинути таксе, које је увела новембра 2018. године на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен.

Дачић је рекао да Србија жели да се таксе што пре укину да би се наставио дијалог.

"Наставак дијалога је у интересу свих, не само Београда, већ и Приштине", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву лидера Демократског савеза Косова Иса Мустафе да би требало укинути таксе без реципроцитета.

Дачић каже да та изјава показује да у Приштини има различитих приступа - од Мустафиног до оних који сматрају да таксе не би требало укинути, а неки, истиче, "траже нови алиби" зашто да не укину таксе.

Приметио је да је питање укидања такси било актуелно протеклих дана, те да су се о томе оглашавали амерички, немачки, француски званичници, као и званичници ЕУ.

"Неки од њих су се директно осврнули на идеју Аљбина Куртија да би требало да се уведе принцип реципроцитета, а да ни он сам не зна шта то значи. Интенција је да се безусловно укину таксе и да се тиме поново покрене дијалог", закључио је Дачић. 

Албанија је Косово представила у складу са правилима

Шеф српске дипломатије каже да је означавање Косова са звездицом и фуснотом на регионалним скуповима договорено између Београда и Приштине пре него што се почело са дијалогом на високом нивоу, а навођење Косова без звездице било би кршење тог договора.

Дачић је тако прокоментарисао то што је на једом скупу у Албанији самопроглашена држава Косово означена са звездицом и фусноту, а то је наишло на оспоравање у приштинским медијима, уз навођење да је учињено онако како Србија жели.

"Албанија се понашала у складу са правилима, како се понаша Европска унија и како се организују скупови у оквиру регионалног представљања. То је у складу са договором Београда и Приштине постигнутом пре него што је започет дијалог на високом нивоу", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао и да Шпанија пажљиво гледа на сваком скупу како је Косово означено у документима или на форумима, додајући да, ако увиди да није означено по правилима, увек изражава протест.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво