Скупштина о споразуму са Евроазијском унијом

Посланици Скупштине Србије расправљају о више економских споразума, укључујући и Предлог закона о потврђивању споразума о слободној трговини Србије и Евроазијске уније.

Синиша Мали посланицима је представио и неколико споразума, којима је предвиђено подстицање раста предузетништва, унапређење пословања домаћих предузећа, посебно извоза, као и изградња топловода Обреновац – Нови Београд.

Мали је Скупtшти Србије рекао da Предлог закона о потврђивању споразума о слободној трговини између Републике Србије и  Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и њених држава чланица предвиђа приступ тржишту од преко 180 милиона људи, за око 99 одсто робе из Царинске тарифе, саoпштило је Министарство финансија.

Министар истиче да је на привредницима да овакве погодности искористе.

"Овим споразумом се не угрожава наш европски пут, јер Европска унија не само да је први спољнополитички циљ Србије, већ је и први спољнотрговински партнер са којим остварујемо 65 одсто укупне трговине, док је са земљама ЕАЕУ реч о седам одсто", навео је Мали.

Министар је нагласио да треба да имамо у виду да се око 90 одсто укупне трговинске размене Србије са земљама ЕАЕУ односи на Русију.

"Потврђивањем овог споразума задржаћемо преференцијални статус који имамо на територији Руске Федерације, али и отворити тржиште од 180 милиона људи. Наравно, што су наши привредни субјекти способнији, они ће имати већу корист од тога, а циљ нам је управо да више извозе, да што више раде са овим земљама како би број запослених и нове инвестиције повећали у наредном периоду", навео је Мали.

Министар је посланицима представио и Предлог закона о потврђивању додатног протокола шест о трговини услугама споразума о измени и приступању споразуму о слободној трговини у Централној Европи (ЦЕФТА).

"Циљ протокола шест је да се, кроз даљу либерализацију тржишта услуга, обим размене повећа и да највећу корист од тога има Република Србија. Око милијарду евра је укупна размена услуга, од чега је суфицит наше земље 270 милиона евра. Дакле, сви споразуми и сви закони који су данас пред вама, утичу на побољшање економског амбијента, а то значи  убрзање нашег раста, повећање запослености и побољшање животног стандарда грађана Србије", нагласио је Мали.

Мали је објаснио да је циљ да сви наши грађани лакше комуницирају, да се лакше повезују, путују, лакше проналазе посао и да купују производе из непосредног окружења без непотребних намета.

Према речима Малог, потврђивањем Споразума између Србије и Северне Македоније о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења наставља спровођење иницијативе председника Александра Вучића (мини Шенген) која се односи на већу привредну и економску сарадњу између земаља на Западном Балкану.

Мали је оценио да би потврђивање Споразума требало да има утицаја на привредне субјекте обе земље који ће у међусобној пословној сарадњи прећи на електронско пословање, које је брже и ефикасније од класичног.

"Међусобно признавање такође значи да ће грађани и привредни субјекти из једне земље моћи да користе онлајн услуге друге земље, односно моћи ће да се идентификују путем својих шема електронске идентификације који су подједнако прихваћени у обе земље", истакао је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи