Вучић: Траже од мене да обуздам Додика, то није мој посао, ја га поштујем

Председник Александар Вучић поновио је да се Србија не меша у унутрашња питања Босне и Херцеговине и да досадашњим изјавама у вези са ситуацијом у тој земљи ничим није угрозио БиХ.

Александар Вучић је, након обиласка радова на Инфективној клиници, истакао и да није његов посао да "обуздава" српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, како то траже из Сарајева, а истовремено га, каже, оптужују да задире у унутрашња питања БиХ.

Одговарајући на питање новинара о таквим порукама из Сарајева, Вучић каже да је он после састанка са лидерима Срба из Црне Горе и БиХ говорио о политици Србије према БиХ, која се заснива на поштовању Дејтонског споразума, поштовању интегритета БиХ и интегритета РС у БиХ.

"Нико није имао шта да замери тој реченици, нити имате шта да јој замерите, али су чак и новинари у Бриселу питали о контроверзној изјави... Шта је у томе контроверзно? Баш ништа. Али је контроверзно било то да су кренули да нападају Србију и мене што нисам обуздао Додика. То није мој посао, ја то нећу да радим, ја поштујем Додика и не пада ми на памет да радим оно што ви желите и што је ваш посао", рекао је Вучић.

Након што је дан касније, како каже, рекао да сматра да је Додик у праву по питању одлуке Уставног суда, неки су рекли да је његово "мешање" скандалозно.

"Је ли хоћете да се мешам или не? Нећу више ништа од тога, ја сам рекао шта је политика Србије. Радите свој посао како год хоћете", рекао је Вучић.

Навео је да то, међутим, говори колико је велика жеља многих да покажу кривца у Србији.

"Немају никаквог стида што нико није ухапшен за покушај линча у Сребреници, немају стида кад у Србији присуствују скуповима на којима нашу земљу проглашавају за фашистичку и траже специјалне статусе, а немају право на то, а ако било ко недовољно брани оно што би они желели да брани, говоре да је зликовац и аутократа", закључио је Вучић.

Вучић: Западне силе траже пораз Србије, наше да се одупремо 

На изјаву специјалног представника САД за Западни Балкан Метјуа Палмера да не искључује могућност размене територија, а да о параметрима треба да се договоре Београд и Приштина, председник Србије каже да је и сам заговарао потребу да о косовском питању треба да разговарају Београд и Приштина.

"Одувек сам то говорио, али се плашим да нема ништа од тога да ми сами разговарамо", приметио је Вучић.

"А кад год има великих сила, посебно великих западних сила, сви ће увек да траже пораз Србије. Наше је да се томе одупиремо", рекао је председник Вучић.

На питање како доћи до компромиса, Вучић је узвратио питањем: "А како да објасните нашу ситуацију а да не разговарате?"

"Како би опстао наш народ у Сириничкој жупи, Косовском Поморављу, па и на северу Косова? Шта друго да радите? Да ли имате алтернативу? Рат је алтернатива, а то нећемо. Рат није и не сме да буде алтернатива", нагласио је председник Србије.

Вучић је додао и да Срби неће ићи, нити ће ко моћи да их натера да иду у "албанску војску" на КиМ.

Поручио је да нам сукоби нису потребни, већ, напротив, деценије мира.

Вучић о променама у СНС: Неће бити – обећање, лудом радовање

Председник je рекао да је његова намера и жеља да на листама СНС-а буде много нових људи, који ће унети нову енергију, како би то остала странка која доноси одлуке не да би се допадала, већ да би осигурала напредак земље.

"И то је мој покушај, обећао сам народу, а и себи, у историјском смислу ми је важно да СНС, за који мислим да је најбоља и најодговорнија странка, и који није смео, нити могао да се допада људима, јер је морао да доноси одлуке", рекао је Вучић, на питање чиме је мотивисана најава нових лица на листама странке.

Како је рекао, његова је намера и жеља да уђе много нових младих људи, али и средовечних људи са новом, другачијом енергијом, јер се, примећује, људи уморе после шест-седам година.

"Није обећање, лудом радовање. Ја сам видео јуче листе из Војводине, њихове предлоге листа, између 35 до 79 одсто је промењних лица на листама", рекао је Вучић.

О мигрантима, "Владаоцу" 

Упитан за изјаву лидера Двери Бошка Обрадовића да је "правио шприцер од миграната", Вучић је рекао да је чуо за ту емисију, али да је није гледао.

"Да коментаришем некога ко представља срамоту за нашу земљу, нећу", подвукао је он.

Одговарајући на питање о филму "Владалац" који је емитован на Н1, Вучић је рекао да су га "организовали и финансирали Драган Ђилас, Драган Шолак и Мирослав Мишковић у оквиру предизборне кампање, чији је циљ да се врате на власт".

Вучић је указао да се "у том филму сем мржње не може видети ништа", и додао да су се трудили да га прикажу као радикалног националисту, да прикажу Србију у ружном светлу, у којој се наводно ништа добро не догађа.

Каже да је то "хајкачко, а не истраживачко" новинарство.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво