Одаловић: Тако се брани Дејтонски споразум

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже за РТС да је, све оно што се дешава у Босни и Херцеговини, део кампање да се ревидира Дејтонски споразум.

Вељко Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је понашање Уставног суда Босне и Херцеговине начин да се ревидира Дејтонски споразум, што, каже, ствара узнемирење.

"Не зна се где је крај целе ове приче. Ако је оваква одлука донета, да се земљиште преписује и уписује, то је повод за озбиљно узнемирење и реакцију не само српског члана Председништва, него и Скупштине. Све је установљено на тројном деловању и те институције су у озбиљном проблему. Морају се обезбедити квалитетнији механизми да све може да функционише", рекао је генерални секретар МСП-а.

Одаловић сматра да врло брину изјаве попут оне Бакира Изетбеговић да Милорада Додика сместа треба ухапсити.

"Замислите када би све странке у БиХ лицитирале ко треба да буде хапшен. То је за унутрашњу употребу, са једне стране, а са друге стране је и додатни притисак на међународне званичнике да се ревидира Дејтонски споразум. То ревидирање се усмерава ка смањењу одређених права и овлашћења која има Република Српска", напомиње Одаловић.

"Србија мора да бди над споразумом"

Указује да Србија са правом реагује на оно што се дешава јер је гарант Дејтонског споразума и, како каже, мора да бди над њим.

Коментаришући поруке да понашање Уставног суда води ка референдуму, Одаловић наводи да је то и пут да се кроз референдум добије подршка ставова.

"Са друге стране, то плаши међународне званичнике. Мислим да (Валентин) Инцко ужива огромен бенефите боравком у Сарајеву, а овим сад се угрожава његова позиција. Он има један ушушкан, леп посао, добро плаћен. Али Републике Српска не може да дозволи да Инцка моли, он треба да бди над Дејтонским споразумом", сматра генерални секретар МСП-а.

Све оно што се дешава у БиХ је, како каже, део кампање да се Дејтонски споразум ревидира.

"Међу ентитетима постоји граница, постоје прелази и службе. Постоји ентитет и овлашћења која су његова, а покушај централизованих власти је да узму то, али на штету Срба. Управљање над земљиштем значи да нема развоја Републике Српске", упозорава Одаловић.

Грдно се варају сви они који, како каже, мисле да неко од Срба мора да ћути.

"Они реагују транспарентним путем, у парламенту, саопштавају своју позицију. Овако се брани дејтон. Ово се треба зауставити у старту", напомиње Одаловић додајући да ће Србија увек подржати српски народ који се бори за своја права.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара