Вархељи: Методологија нуди "фер приступ" према Србији

Комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да Србија има интерес да се прикључи новој методологији проширења јер би то могло да убрза преговоре о чланству.

Говорећи на конференцији о проширењу у Бриселу, Вархељи је рекао да Европска комисија не занемарује проблеме у владавини права у Србији и да о њима разговара са српским властима. 

Комесар Вархељи је нагласио да се земљама кандидатима које већ воде преговоре о чланству не могу наметнути нова правила преговора, али да оне имају могућност да се прикључе новој методологији ако то желе.

"Никада није добро мењати правила игре која је већ у току. Али, ако погледате наш предлог, ту јасно стоји да Србија има могућност да се прикључи, ако то жели. То је порука коју сам пренео у Београду и председник Вучић је показао заинтересованост за ту идеју", рекао је комесар.

Вархељи је оценио да предлог методологије нуди "фер приступ" према Србији и Црној Гори, али и према Северној Македонији и Албанији које тек треба да почну преговоре.

Одговарајући на питање новинара да ли Европска комисија на подједнак начин третира стање владавине права у Србији и другим земљама региона, Вархељи је рекао да ту "не постоје дупли стандарди".

"У Србији постоје недостаци у владавини права и ми о томе разговарамо са српским властима, не занемарујући проблеме. Постојећи преговарачки оквир са Србијом даје нам довољно могућности да реагујемо на проблеме. До сада нисмо морали да користимо те могућности и надам се да нећемо морати ни убудуће, али ако буде недостатака будите сигурни да ћемо реаговати, као што ћемо то учинити и у случају било које друге земље кандидата", поручио је Вархељи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво